Linkovi

Biden: Možda ćemo održati virtuelnu predsjedničku konvenciju


Joe Biden (Foto: AP)
Joe Biden (Foto: AP)

Joe Biden, kandidat koji je u vodstvu za predsjedničku nominaciju demokrata i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država, izjavio je da će stranka, zbog pandemije koronavirusa, možda biti primorana da održi virtuelnu konvenciju u avgustu.

„Možda ćemo održati virtuelnu konvenciju“, rekao je Biden televiziji ABC, prenio je Reuters. „Trebalo bi to da razmotrimo jer možda nećemo biti u mogućnosti da nekoliko desetina hiljada ljudi smjestimo na jedno mjesto.“

Demokrate su konvenciju koja je bila zakazana u julu – pomjerile za avgust navodeći kao razlog brzo širenje COVID-19 zbog čega je većina američkih država donijela mjeru o ostanku kod kuće za svoje građane.

Biden i senator Bernie Sanders, dvojica rivala za predsjedničku nominaciju demokrata, za sada su prekinuli kampanju – dok su istovremeno desetine američkih država odložile primarne izbore. Država Wisconsin će ih, uprkos pozivima na odlaganje, održati u utorak.

Nakon nekoliko uzastopnih pobeda u martu Biden je preuzeo vodstvo po broju delegata koji bi mu obezbjedili nominaciju za protivnika republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu na novembarskim izborima.

Održavanje predsjedničkih izbora zakazano je za 3. novembar 2020.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG