Linkovi

Bernie Sanders podržao Bidenovu kandidaturu


Na fotografiji 15. marta 2020., bivši potpredsjednik Joe Biden, lijevo, i senator Bernie Sanders, I-Vt., desno, pozdravljaju se prije učestvovanja u predsjedničkoj debati demokrata u CNN studiju u Washingtonu .
Na fotografiji 15. marta 2020., bivši potpredsjednik Joe Biden, lijevo, i senator Bernie Sanders, I-Vt., desno, pozdravljaju se prije učestvovanja u predsjedničkoj debati demokrata u CNN studiju u Washingtonu .

Senator iz Vermonta Berni Sanders, vodeći Bidenov protivkandidat za nominaciju Demokratske stranke na stranačkim izborima 2020. godine, rekao je u utorak da se neće ponovo kandidovati i da će umjesto toga podržati Bidenov reizbor.

Sanders je za agenciju AP rekao da "će uraditi sve što može da predsjednik bude ponovo izabran".

"Posljednja stvar koja je ovoj zemlji potrebna je Donald Trump ili neki drugi desničarski demagog koji će podriti američku demokratiju ili ženama oduzeti pravo da biraju, ili neće riješavati krizu oružanog nasilja, rasizam, seksizam ili homofobiju", naglasio je Sanders u intervjuu za AP.

Veći dio godine, Sanders nije isključivao mogućnost da se ponovo kandiduje. U utorak je međutim rekao da se neće kandidovati, a pozvao je i druge poznate progresivne kandidate da učine isto.

“Ljudi će raditi ono što žele. Ja mislim da će Joe Biden biti demokratski kandidat. I moj, i posao progresivnog pokreta, je da osiguramo da se on bori za radničku klasu u ovoj zemlji i da ništa ne uzima zdravo za gotovo", naglasio je 81-godišnji progresivni senator, koji je svojom odluko takođe signalizirao da se više neće kandidovati za predsednika.

Takođe je istakao da će nastaviti da se bori za progresivnu politiku, kao predsjedavajući senatskog Odbora za zdravstvo, obrazovanje, radnička pitanja i penzije.

Bidenov glavni republikanski protivnik mogao bi da bude bivši predsjednik Donald Trump, koji je još ranije objavio kandidaturu.

Malo je vjerovatno da će aktuelni predsjednik imati veliku konkurenciju unutar svoje partije. Niko od demokrata još nije pokazao interesovanje da mu bude protivkandidat.

Potencijalni i deklarisani republikanski predsjednički kandidati počeli su da pripremaju svoje kampanje za izbore 2024. oko smanjenja državne potrošnje zbog visoke inflacije, ograničavanja abortusa, kriminala u gradovima kojima upravljaju demokrate i ilegalne imigracije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG