Linkovi

Biden objavio kandidaturu za reizbor 2024: 'Hajde da završimo posao'


Američki predsjednik Joe Biden pokreće očekivanu kandidaturu za reizbor
Američki predsjednik Joe Biden pokreće očekivanu kandidaturu za reizbor

Predsjednik Joe Biden u utorak je službeno objavio da se kandiduje za reizbor 2024., tražeći od birača da mu daju više vremena da "dovrši posao" koji je započeo i da ostave po strani zabrinutost oko produženja mandata najstarijeg predsednika Amerike, za još četiri godine.

Biden, koji bi na kraju drugog mandata imao 86 godina, kladi se na svoja zakonodavna postignuća u prvom mandatu i više od 50 godina iskustva u Washingtonu, više od zabrinutosti oko njegovih godina. Pred njim je glatki put do nominacije svoje stranke, bez ozbiljnih demokratskih rivala. Ali on je i dalje spreman za tešku borbu da zadrži predsjedništvo u podijeljenoj naciji.

Najava, u trominutnom videu, dolazi četiri godine od kada se Biden izjasnio za Bijelu kuću 2019. godine, obećavajući da će izliječiti "dušu nacije" usred turbulentnog predsjedništva Donalda Trumpa - cilj koji je ostao neuhvatljiv.

"Rekao sam da smo u bici za dušu Amerike, i još uvijek jesmo", rekao je Biden. “Pitanje sa kojim se suočavamo je da li ćemo u godinama koje su pred nama imati više slobode ili manje slobode. Više prava ili manje.”

Iako je pitanje traženja ponovnog izbora bilo dato većini modernih predsjednika, to nije uvijek bio slučaj za Bidena, jer je značajan dio demokratskih glasača naznačio da bi više voljeli da se on ne kandiduje, dijelom zbog njegovih godina - zabrinutost je Biden nazvao "potpuno legitimnom", ali se na to nije direktno osvrnuo u video snimku objave.

Ipak, malo je stvari koje je ujedinilo demokratske glasače poput izgleda da se Trump vrati na vlast. I Bidenov politički položaj unutar njegove stranke stabilizirao se nakon što su demokrate na prošlogodišnjim međuizborima zabilježile bolji učinak nego što se očekivalo, jer je predsjednik krenuo da ponovo kandiduje iste teme koje su podstakle njegovu stranku prošle jeseni, posebno o očuvanju pristupa abortusu.

“Sloboda. Lična sloboda je fundamentalna za to ko smo mi kao Amerikanci. Nema ništa važnije. Ništa svetije”, rekao je Biden u video-snimku, koji je Republikansku stranku prikazao kao ekstremiste koji pokušavaju ukinuti pristup abortusu, smanjiti socijalno osiguranje, ograničiti pravo glasa i zabraniti knjige s kojima se ne slažu. “Širom zemlje, MAGA ekstremisti staju u red da oduzmu te temeljne slobode.”

"Ovo nije vrijeme za samozadovoljstvo", dodao je Biden. “Zato se kandidujem za reizbor.”

Kako konture kampanje počinju da se oblikuju, Biden planira da vodi kampanju prema svom dosijeu. Prve dvije godine kao predsjednik proveo je boreći se protiv pandemije koronavirusa i probijajući velike zakone kao što su dvostranački infrastrukturni paket i zakonodavstvo za promoviranje visokotehnološke proizvodnje i klimatskih mjera. S obzirom da republikanci sada imaju kontrolu nad Predstavničkim domom, Biden je svoj fokus pomjerio na implementaciju tih velikih zakona i osiguravanje poboljšanja, dok je zaoštravao kontrast s GOP-om uoči očekivanog obračuna oko podizanja nacionalnog ograničenja zaduživanja koje bi moglo imati iscrpljujuće posljedice po ekonomiju zemlje.

Ali predsjednik također ima više političkih ciljeva i neispunjena obećanja iz svoje prve kampanje koja podstiče glasače da mu daju još jednu priliku da ispuni.

„Hajde da završimo ovaj posao. Znam da možemo”, rekao je Biden u videu, ponavljajući mantru koju je izgovorio desetak puta tokom svog obraćanja o stanju Unije u februaru, navodeći sve, od donošenja zabrane oružja u stilu napada i smanjenja troškova lijekova na recept do kodifikacije nacionalnog prava na abortus nakon prošlogodišnje presude Vrhovnog suda kojom je poništen slučaj Roe protiv Wadea.

Podstaknut srednjoročnim rezultatima, Biden nastavlja da smatra da svi republikanci prihvataju ono što on naziva "ultra-MAGA" politiku - referencu na Trumpov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom" - bez obzira na to da li će njegov prethodnik završiti na glasanju 2024. Posljednjih nekoliko mjeseci proveo je testirajući teme kampanje, uključujući prikazivanje republikanaca kako se bore za smanjenje poreza za preduzeća i bogate, dok pokušavaju smanjiti beneficije iz mreže socijalne sigurnosti na koje se oslanjaju Amerikanci i ukinuti pristup uslugama abortusa.

Biden je, govoreći u kratkim video isječcima i fotografijama ključnih trenutaka svog predsjedništva, snimaka različitih Amerikanaca i bljeskova njegovih otvorenih republikanskih neprijatelja, uključujući Trumpa, guvernera Floride Rona DeSantisa i rep. Marjorie Taylor Greene iz Džordžije, pozvao pristalice da “ ovo je naš trenutak“ da „branimo demokratiju. Zauzmite se za naše lične slobode. Zauzmite se za pravo glasa i naša građanska prava.”

Biden također planira ukazati na svoj rad u protekle dvije godine na jačanju američkih saveza, vodeći globalnu koaliciju za podršku odbrani Ukrajine od ruske invazije i vraćanje SAD-a Pariskom klimatskom sporazumu. No, javna podrška SAD-a Ukrajini je omekšala posljednjih mjeseci, a neki birači dovode u pitanje desetine milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći koja pritiče Kijevu.

Predsjednik se suočava s dugotrajnim kritikama zbog haotičnog povlačenja njegove administracije iz Afganistana 2021. nakon gotovo 20 godina rata, što je narušilo imidž kompetencije koju je namjeravao prikazati svijetu, a on se nalazi na meti napada GOP-a na njegovu imigracijsku i ekonomsku politiku.

Kao kandidat 2020. godine, Biden je pred glasače iznio svoju upoznatost sa dvoranama moći u Washingtonu i njegovim odnosima širom svijeta, jer je obećao da će vratiti osjećaj normalnosti u zemlju usljed burnog Trumpovog predsjedništva i smrtonosne pandemije COVID-19.

Ali čak i tada, Biden je bio akutno svjestan zabrinutosti birača oko njegovih godina.

„Vidite, ja sebe doživljavam kao most, a ne kao bilo šta drugo“, rekao je Biden u martu 2020. dok je vodio kampanju u Mičigenu sa mlađim demokratama, uključujući sada potpredsjednicu Kamalu Harris, senatora Korija Bukera iz Nju Džersija i guvernera Mičigena. Gretchen Whitmer. “Postoji čitava generacija lidera koje ste vidjeli da stoje iza mene. Oni su budućnost ove zemlje.”

Tri godine kasnije, predsjednik koji sada ima 80 godina, Bidenovi saveznici kažu da je njegovo vrijeme na funkciji pokazalo da je sebe vidio više kao lidera u transformaciji nego kao lidera u tranziciji.

Ipak, mnoge demokrate bi više voljele da se Biden više ne kandiduje. Nedavna anketa Centra za istraživanje javnih poslova Associated Press-NORC pokazuje da samo 47% demokrata kaže da želi da se on kandiduje za drugi mandat, u odnosu na 37% u februaru. A Bidenova verbalna - i povremena fizička - posrtanja postala su hrana među GOP-ovcima, koji su ga nastojalai proglasiti nesposobnim za funkciju.

Biden je u više navrata odbacio zabrinutost oko svojih godina, rekavši jednostavno: „Gledajte me“.

Tokom rutinskog pregleda u februaru, njegov ljekar, dr. Kevin O'Connor, proglasio ga je "zdravim, energičnim" i "sposobnim" za obavljanje svojih obaveza u Bijeloj kući.

Saradnici priznaju da, iako bi neki u njegovoj stranci možda više voljeli alternativu Bidenu, postoji sve osim konsenzusa unutar njihove raznolike koalicije o tome ko bi to mogao biti. I insistiraju da će se, kada se Biden uporedi sa onim koga god GOP nominuje, demokrate i nezavisni okupiti oko Bidena.

Za sada, 76-godišnji Trump je favorit da se pojavi kao republikanski kandidat, stvarajući potencijal istorijskog nastavka kampanje koja se žestoko bori 2020. Ali Trump se suočava sa značajnim vlastitim preprekama, uključujući imenovanje prvog bivšeg predsjednika koji će se suočiti s krivičnim prijavama. Preostalo polje GOP-a je nestabilno, a DeSantis se pojavljuje kao rana alternativa Trumpu. Međutim, DeSantisov status je također pod znakom pitanja, usred pitanja o njegovoj spremnosti da vodi kampanju izvan svoje države koja je sve više naklonjena republikancima.

Da bi ponovo pobijedio, Biden će morati da oživi savez mladih glasača i crnih glasača – posebno žena – zajedno sa plavim ovratnicima, umjerenim i nezadovoljnim republikancima koji su mu pomogli da pobijedi 2020. On će ponovo morati da nosi tzv. “plavi zid” na gornjem srednjem zapadu, dok štiti svoju poziciju u Džordžiji i Arizoni, dugogodišnjim uporišta GOP-a koje je tijesno osvojio u svojoj posljednjoj kampanji.

Bidenova ponuda za reizbor dolazi u trenutku kada nacija prolazi kroz nesigurne ekonomske tokove. Inflacija se smanjuje nakon što je dostigla najvišu stopu u generaciji, podižući cijene roba i usluga, ali je nezaposlenost na najnižoj razini u posljednjih 50 godina, a ekonomija pokazuje znakove otpornosti uprkos povećanju kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Predsjednici obično pokušavaju odgoditi svoje najave reizbora kako bi zadržali prednosti položaja i ostali iznad političke borbe što je duže moguće, dok njihovi rivali razmjenjuju udarce. Ali prednost koju nudi boravak u Bijeloj kući može biti nestabilna - tri od posljednjih sedam predsjednika izgubila su reizbor, posljednji Trump 2020.

Bidenova najava je otprilike u skladu sa vremenskom linijom koju je pratio tadašnji predsjednik Barack Obama, koji je čekao do aprila 2011. da se izjasni za drugi mandat. Trump je svoju kandidaturu za reizbor pokrenuo na dan kada je položio zakletvu 2017.

Ne očekuje se da će Biden dramatično promijeniti svoj svakodnevni raspored kao kandidata - barem ne odmah - s pomoćnicima koji vjeruju da je njegova najjača politička prednost pokazuje američkom narodu da on vlada. A ako slijedi Obamin priručnik, možda neće održati nikakve formalne predizborne skupove sve do 2024. Obama nije održao predizborni skup do maja 2012. godine.

Biden je u utorak imenovao savjetnicu Bijele kuće Julie Chávez Rodríguez za menadžera kampanje, a Quentina Fulksa, koji je prošle godine vodio kampanju za reizbor senatora Raphaela Warnocka u Džordžiji, za glavnog zamjenika menadžera kampanje. Predstavnici Lisa Blunt-Rochester, Jim Clyburn i Veronica Escobar; Sens. Chris Coons i Tammy Duckworth; estradni mogul i demokratski megadonator Jeffrey Katzenberg; a Whitmer će služiti kao kopredsjedavajući kampanje.

Bidenovo formalno zeleno svjetlo dolazi nakon višemjesečnog nepovjerenja javnosti da će predsjednik tražiti još jedan mandat uprkos brojnim znakovima da je namjeravao to učiniti.

Uoči predsjednikovog saopštenja, prva dama Jill Biden izrazila je nevjericu zbog upornih pitanja o namjeri njenog supruga da se kandiduje.

„Koliko puta to mora da kaže da bi mu povjerovali?“ rekla je za AP krajem februara. “Kaže da još nije završio.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG