Linkovi

Beogradska policija: Dječak planirao masakr u školi; Tužilaštvo: Nema krivičnog gonjenja


Okupljeni ispred škole "Vladislav Ribnikar" poslije masovnog ubistva.
Okupljeni ispred škole "Vladislav Ribnikar" poslije masovnog ubistva.

Dječak osumnjičen da je u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu ubio devet i ranio sedam osoba, planirao je ubistva duži vremenski period i znao tačno koga targetira, izjavio je načelnik beogradske policije Veselin Milić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Milić je napadača identifikovao kao Kostu Kecmanovića, učenika sedmog razreda te škole, i rekao da je on sam pozvao policiju nakon masovnog ubistva i uhapšen je. Dva pištolja su pronađena na licu mjesta, a motiv ubistva se još istražuje.

U osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubijeno je osmero djece i jedan radnik obezbjeđenja. Šestoro djece i nastavnica su ranjeni. Nastavnica i jedna ranjena djevojčica su u životnoj opasnosti.

Dječak ne može biti krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnih lica, dječak je krivično neodgovoran jer nije još napunio 14 godina.

Policija i vozila hitne pomoći ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.
Policija i vozila hitne pomoći ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost od petka do nedjelje, a nastava u beogradskim školama danas neće biti održavana.

Milić je iznio hronologiju događaja u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i rekao da je u 8.40 minuta policiju pozvala zamenica direktora škole i rekla da neko nasumično puca. Dvije minute kasnije, policiju je pozvao i Kosta Kecmanović, osumnjičen za masovno ubistvo, i rekao da je "pucao u više lica u osnovnoj školi".

"Smrtno je stradalo osam učenika škole, od kojih sedam devojčica i jedan dečak. Do sada je utvrđeno da se najverovatnije radi o S.N. (2009), P.A. (2011), A.B. (2011), A.D. (2009), K.M. (2010), M.A. (2009), E.K. (2009), A.Č. (2009) kao i radnik obezbeđenja", rekao je Milić.

Roditelji ispred škole "Vladislav Ribnikar".
Roditelji ispred škole "Vladislav Ribnikar".

Milić je kazao da je Kecmanović duži vremenski period planirao krivična djela.

Pištolje je, kako je rekao, uzeo iz očevog stana, stavio ih u ranac i ponio sa sobom, kao i četiri Molotovljeva koktela. Načelnik beogradske policije je rekao da je dječak prvo pucao u radnika obezbjeđenja, pa djecu u hodniku. Potom je ušao u učionicu gdje se održavao čas historije, pucao u nastavnicu, pa u djecu.

"Imao je spisak dece koju je planirao da likvirida. Sam je radio plan ulaza u školu, skicu koja je nađena na njegovom stolu i sam je birao mete. Vidi se da je detaljno planirao kako da uđe u koju učionicu, koje dete kada da likvidira", kazao je Milić.

Policija je došla u osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u srijedu u 8.40 ujutru. (FoNet)
Policija je došla u osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u srijedu u 8.40 ujutru. (FoNet)

Kada se sve završilo, dječak je izašao iz škole, bacio pištolje u dvorište i pozvao policiju. Ubrzo je uhapšen.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kazao je da je otac dječaka, u čijem su vlasništvu pištolji, također uhapšen.

Gašić je kazao da pištolji imaju legalne dozvole i da ih je otac Koste Kecmanovića čuvao u sefu pod šifrom, ali da dječak uspio da dođe do njih.

Prema nezvaničnim informacijama, kako je rekao ministar, otac je dječaka vodio u streljane da trenira pucanje.

XS
SM
MD
LG