Linkovi

Bijela kuća vratila akreditaciju novinaru CNN-a


Novinar CNN-a Jim Acosta
Novinar CNN-a Jim Acosta

Bijela kuća je vratila akreditaciju reporteru CNN-a Jimu Acosti, upozoravajući ga da bi mogao da opet ostane bez nje ako ne bude poštovao pravila press konferencija.

Trumpova administracija je ukinula akreditaciju Acosti poslije njegove verbalne prepirke sa predsjednikom Trumpom na postizbornoj konferenciji za novinare. CNN je tužio administraciju a sudija je prošle nedjelje donio odluku kojom nalaže Bijeloj kući da povuče svoje naređenje na dvije nedelje, zbog kršenja prava na slobodu govora.

CNN je saopštio da je Bijela kuća "ustuknula" i da zato TV mreža odustaje od dalje tužbe protiv Trumpove administracije.

Jim Acosta ispred suda u Washingtonu
Jim Acosta ispred suda u Washingtonu

Acosta je odbio da preda mikrofon dok je pokušavao da Trumpu postavi dodatno pitanje. Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders optužila je novinara da je fizički odgurnuo ruku pripravnice koja je pokušala da mu uzme mikrofon - što je tvrdnja koju je Acosta odbacio.

"Godinama su dopisnici iz Bijele kuće prisustvovali bezbrojnim press konferencijama sa predsjednikom i drugim zvaničnicima a da se nisu ponašali onako kako se gospodin Acosta ponio na konferenciji za medije 7. novembra", izjavila je u ponedjeljak Sanders.

Ona je Acostu obavijestila u pismu da je ponovo dobrodošao u Bijeloj kući ali je upozorila da bi on i drugi reporteri mogli da izgube svoje akreditacije ako ne budu poštovali, kako je rekla, "eksplicitna pravila" - novinaru je dozvoljeno da postavi samo jedno pitanje, samo predsjednik ili drugi zvaničnici koji odgovaraju na pitanja mogu da dozvole dodatno pitanje a "ustupanje govornice" znači da mikrofon mora da se preda pripravnicima administracije.

Verbalni obračun predsjednika Trumpa i novinara CNN-a Jima Acoste
Verbalni obračun predsjednika Trumpa i novinara CNN-a Jima Acoste

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući 7. novembra, Acosta je pitao predsjednika da li je "demonizovao" migrante koji dolaze iz Centralne Amerike kada je karavan nazvao "invazijom". Trump je odgovorio da vjeruje da je posrijedi invazija i poručio Acosti da "bi bilo dobro da ga ostavi da upravlja zemljom".

Ali, prepirka se nastavila kada je Acosta predsedniku htio da postavi još jedno pitanje u vezi sa istragom Roberta Muellera o Rusiji. Predsjednik je odgovorio da "ga ne brine istraga" i odbrusio Acosti da je "nepristojna i užasna osoba".

Predsjednik Trump daje izjave u dvorištu Bijele kuće
Predsjednik Trump daje izjave u dvorištu Bijele kuće

Predsjednik Donald Trump je, nedugo posle objavljivanja sudske odluke, rekao u intervjuu za Fox News da je "odluka u redu, da nije velika stvar".

Ali činilo se i da je predsjednik priprijetio Acosti rekavši da će "ako se ne bude ponašao kako treba, ponovo biti izbačen ili će konferencija za novinare biti prekinuta".

"Niko ne vjeruje u Prvi amandman više od mene. Ali, mislim da je u redu da ja odem ako se neko tako ponaša. Zahvaliću svima što su došli i otići ću. A ostali novinari neće biti priateljski nastrojeni prema osobi koja je to uzrokovala", rekao je Trump.

XS
SM
MD
LG