Linkovi

CNN tuži Bijelu kuću zbog oduzimanja akreditacije novinaru


Reporter CNN-a Jim Acosta (s leđa) u prepirci sa predsjednikom Trumpom
Reporter CNN-a Jim Acosta (s leđa) u prepirci sa predsjednikom Trumpom

Televizija CNN podnijela je tužbu protiv administracije predsjednika Donalda Trumpa zbog toga što je Bijela kuća oduzela akreditaciju novinaru te kuće Jim Acosti.

CNN je tužbu podnio okružnom sudu u Washingtonu.

“Pogrešna odluka o povlačenju akreditacije krši prava CNN-a i Acoste zagarantovana Prvim amandmanom koji propisuje slobodu medija, kao i pravo na pravičan postupak koje garantuje Peti amandman”, saopštio je CNN i najavio da će od suda tražiti rješenje kojim se momentalno vraća akreditacija Acosti.

Jim Acosta je jedan od najpoznatijih reportera CNN-a, poznat po nezgodnim pitanjima koje postavlja i predsjedniku Trumpu i ostalim zvaničnicima Bijele kuće.

Trumpova adminsitracija je prošle nedjelje suspedovala akreditaciju Jim Acoste i praktično mu onemogućila pristup Bijeloj kući. Suspenzija je uslijedila pošto se Acosta na konferenciji za novinare usprotivio Trumpovom opisu karavana migranata kao “invazije”, a potom ušao u verbalni obračun sa predsjednikom.

Bijela kuća je takođe optužila Acostu da je “fizički dodirnuo” stažistkinju koja je pokušavala da mu otme mikrofon iz ruke tokom prepucavanja sa predsjednikom. Video snimak je ipak pokazao da Acosta nije bio agresivan prema stažistkinji.

Udruženje novinara iz Bijele kuće saopštilo je da “snažno podržava namjeru CNN-a da vrati akreditaciju za svog novinara, koju Bijela kuća nikada nije ni trebalo da mu oduzme”.

Predsjednik SAD ne bi trebalo da može da bira ko će o njemu izvještavati”, rekao je predsjednik udruženja Oliver Noks.

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders opisala je tužbu CNN-a kao “dodatno privlačenje pažnje” i rekla da Bijela kuća ostaje pri svojoj odluci da Acosti ukine akreditaciju.

“Pošto je gospodin Acosta predsedniku postavio dva pitanja – na koja je predsjednik odgovorio – odbio je da prepusti mikrofon stažistkinji Bijele kuće i tako ostalima omogući da postave pitanja. I to nije prvi put da se tako ponaša i ne da priliku drugim novinarima”, rekla je Sanders.

Otkad je ušao u politiku 2015. Trump redovno verbalno napada novinare i medije za koje smatra da o njemu ne izveštavaju fer. Neke od njih nazvao je i “neprijateljima naroda”.

XS
SM
MD
LG