Linkovi

'Barbie' se pridružila klubu milijardera, oborila još jedan rekord za režiserke


Scenaristkinja/režiserka/izvršna producentica Greta Gerwig pozira fotografima po dolasku na premijeru filma 'Barbie' u Londonu, Britanija, 12. jula 2023. (Scott Garfitt/Invision/AP)
Scenaristkinja/režiserka/izvršna producentica Greta Gerwig pozira fotografima po dolasku na premijeru filma 'Barbie' u Londonu, Britanija, 12. jula 2023. (Scott Garfitt/Invision/AP)

Greta Gerwig bi se ovih dana trebala osjećati dobro. Za samo tri nedelje u bioskopima, "Barbie" je prešao milijardu dolara u globalnoj prodaji karata, oborivši rekord za rediteljke koji je ranije držala Peti Dženkins, koja je vodila "Wonder Woman".

"Barbie", koju je Gerwig režirala i bila ko-scenaristkinja, dodao je još 53 miliona dolara sa 4.178 lokacija u Sjevernoj Americi ovog vikenda, prema procjenama studija u nedjelju. Film koji je vodila i producirala Margot Robbie udobno se smjestio na prvo mjesto već tri sedmice tek što je završen.

U savremenoj istoriji kino blagajni, samo 53 filma su zaradila preko milijardu dolara, ne računajući inflaciju, a "Barbie" je sada najveći film koji je režirala jedna žena, istisnuvši 821,8 miliona dolara filma "Wonder Woman".

Tri filma koja su zajedno režirale žene su još uvijek ispred "Barbie", uključujući "Frozen" (1,3 milijarde dolara) i "Frozen 2" (1,45 milijardi dolara) koje su zajedno režirale Jennifer Lee i "Captain Marvel" (1,1 milijardu dolara) , korežira Anna Boden. Ali, "Barbie" je nadmašila "Kapetana Marvela" na domaćem tržištu sa 459,4 miliona dolara (u odnosu na 426,8 miliona dolara), čime je postavila sjevernoamerički rekord za filmove uživo koje su režirale žene.

Ovog vikenda stigli su novi takmičari u obliku animiranog "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem" i nastavka ajkule Jasona Stathama, "Meg 2: The Trench", od kojih su oba bila u borbi s Christopher Nolanovim "Openhajmer", takođe u svom trećem vikendu, za drugo mjesto.

"Meg 2" je uspjela da se iskrade i sleti na drugo mjesto. Prevazišao je svoje strašne kritike i postigao 30 miliona dolara prvog vikenda sa 3.503 lokacije. Izdanje Warner Bros., koje je režirao Ben Wheatley, trenutno ima 29% ocjene kritike na Rotten Tomatoesu i B-CinemaScore od publike. Triler je objavljen u 3D, što je činilo 22% njegovog prvog vikend poslovanja.

Treće mjesto pripalo je "Oppenheimeru", koji je dodao 28,7 miliona dolara sa 3.612 lokacija u Sjevernoj Americi, čime je ukupni iznos u zemlji dostigao 228,6 miliona dolara. Za samo tri nedelje, biografski film o J. Robertu Oppenheimeru sa Cillianom Murphyjem u glavnoj ulozi postao je film godine s najvećom zaradom R (ispred "John Wick Chapter 4") i ukupno šesti najveći u godini.

"Openhajmer" je takođe proslavio prekretnicu, prešavši 500 miliona dolara širom svijeta za tri nedelje. Njegov svjetski iznos trenutno iznosi 552,9 miliona dolara, što ga stavlja ispred "Dunkerka", koji je 2017. ostvario 527 miliona dolara, i postao je Nolanov peti najveći film ikada. Takođe je sada među četiri najuspješnije biografije ikada ( "Bohemian Rhapsody", "The Passion of the Christ" i "American Sniper") i najveći film o Drugom svjetskom ratu svih vremena.

Paramountove "Teenage Mutant Ninja Turtles" bile su blizu na četvrtom mjestu sa procijenjenih 28 miliona dolara iz 3.858 bioskopa u Sjevernoj Americi. Od otvaranja u srijedu, film, koji ima odlične kritike (96% na Rotten Tomatoes) i rezultate publike, zaradio je 43,1 milion dolara.

"Ovo je jedan od onih filmova koji predstavljaju radost za više generacija", rekao je Chris Aronson, predsjednik Paramounta za domaću distribuciju. "Mislim da trajna popularnost 'Kornjača' pokazuje svoje prave boje. A animiranog filma nije bio osam sedmica i neće biti drugog osam sedmica, što je odlično za nas."

Produkcija "Kornjače" košta 70 miliona dolara i uključuje glumačku postavu koja uključuje Jackie Chan, Ice Cube, Paul Rudd, Ayo Edebiri i Seth Rogen, koji je producirao i ko-scenarist filma, koji se oslanja na "tinejdžerski" aspekt filma. kornjače.

"Barbie", "Oppenheimer", pa čak i iznenađujući hit protiv trgovine ljudima "Sound of Freedom" (sada na 163,5 miliona dolara i ispred "Misije: Nemoguća 7") pomogli su da podstaknu bum na blagajnama, donoseći mnogo miliona više nego što se očekivalo i pomaže u ublažavanju bolova uzrokovanih nekim ljetnim razočaranjima.

"Nakon 'The Flash', 'Indiana Jones' i, u određenoj mjeri, 'Mission: Impossible', ljudi su govorili da je ljeto bilo razočaranje. Ali još nije gotovo," rekao je Paul Dergarabedian, viši medijski analitičar za Comscore . "Imat ćemo ljeto koje će proći na visokom nivou."

Ali trenutak trijumfa za industriju će vjerovatno biti kratkog vijeka ako studiji uskoro ne budu mogli postići dogovor sa glavnim glumcima i piscima. Jesenji kalendar prikazivanja već je postao tanji, a neki studiji guraju filmove u 2024. umjesto da ih pokušavaju promovirati bez filmskih zvijezda.

Sony je planirao da objavi svoju istinitu priču inspirisanu PlayStationom "Gran Turismo" u bioskopima širom zemlje sljedećeg petka, ali će je sada polako puštati dvije nedelje prije nego što se proširi 25. avgusta. Ako filmske zvijezde ne mogu promovirati film, možda publika može.

"Moramo biti realni," rekao je Dergarabedian. "Na ovom smo emotivnom vrhuncu da filmovi tako dobro prolaze, ali moramo ublažiti svoj entuzijazam i optimizam činjenicom da štrajk stvara veliku neizvjesnost. Što duže traje, pitanja postaju sve dublja. Ali publika je progovorila i vole da idu u bioskop."

Predviđena prodaja karata od petka do nedjelje u SAD i Kanadi:

1. "Barbie", 53 miliona dolara.

2. "Meg 2: The Trench", 30 miliona dolara.

3. "Openhajmer", 28,7 miliona dolara.

4. "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem", 28 miliona dolara.

5. "Haunted Mansion", 9 miliona dolara.

6. "Sound of Freedom", 7 miliona dolara.

7. "Misija nemoguće - Dead Reckoning Part I", 6,5 miliona dolara.

8. "Razgovaraj sa mnom", 6,3 miliona dolara.

9. "Rocky Aur Rani Kii Prem Kahaani", 1,5 miliona dolara.

10. "Indiana Jones and the Dial of Destiny", 1,5 miliona dolara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG