Linkovi

Barbie i Oppenheimer obaraju apsolutni rekord u kinima


Nakon prve sedmice igranja u kinima diljem Amerike, oba filma, ili kako ih fanovi u šali nazivaju, "Barbenheimer", i dalje su najgledaniji, i to ne samog ovog ljeta, nego i u posljednjih nekoliko godina, nagovještavajući povratak jednostavnog užitka odlaska u kino!

Sedam dana nakon što su filmovi Barbie redateljice Grete Gerwig, te Oppenheimer slavnog Christophera Nolana osvojili rekordne posjete prvog vikenda prikazivanja u kinima, oba ova super - hita i dalje su u vrhu gledanosti. Drugog vikenda prikazivanja "Barbie" je zaradio nevjerovatnih 93 miliona dolara, a za petama je "Oppenheimer", sa blizu 50 miliona dolara.

Ova dva fenomena, popularno vana "Barbenheimer", ukazuju na to da je možda u toku prava renesansa bisokopa, što se moglo vidjeti i na drugim filmovima u zadnje dvije godine. Stručnjaci to pripisuju, između ostaloga, i zamorenošću filmske publike ne samo sjedenjem kod kuće, usljed pandemije, nego i po nekima očekivanim zamorom konstantnim streaming servisima koji bombardiraju publiku stalnim produkcijama mora loših proizvoda, u kojima se pronađe i poneki kvalitetan.

Dva rečena filmska hita su zajedno po prodaji karata diljem svijeta , zaradili više od milijarde (!) dolara do sada. Paul Dergarabedian, analitičar pri kompaniji za statistiku i podatke Comscore, je nazvao uspjeh dva filma koja za sada igraju samo u kinima - ključnim preokretom za film i za bioskope, nakon nekoliko godina vladavine streaminga.

"Imati dva filma iz dvije suparničke produkcije, koja se doslovno medjusobno 'hrane' popularnošću, istinski je nešto nevidjeno, ne znam mogu li to i sa čim uporediti u povijesti mjerenja uspjeha tzv. Box Office-a", kaže stručnjak industrije Dergarabedian.

"Barbie" je velikom brzinom prigrabila u američkim i kanadskim kinima $351.4 miliona dolara - svaki dan igranja najmanje 20 miliona!

Popularnost filma nije samo u zemljama sjeverne Amerike, već je film i na međunarodnoj sceni posijao nevjerovatan uspjeh, među publikom i financijski. Do sada zarađenih 775 miliona je šokiralo, kažu znalci, čak i izvršne direktore mega studija koji su veterani po broju godina provedenih u filmskoj industriji.

"Potpuno luda cifra", kaže Jeff Goldstein, šef distribucije za Warner Bros. "Filmska publika jednostavno želi biti integralni dio 'zeitgeist' - a ovog trenutka! Pogledajte samo koliko ljudi nosi ružičasto - za nevjerovati!"

Istovremeno je Oppenheimer, sa svom težinom teme koju obradjuje, globalno do sada prešao cifru zarade od $400 miliona dolara.

Vrijedi spomenuti takodjer da je za one koji se ne smatraju istinskim poznavateljima filma, redateljica Greta Gerwig relativno nepoznato ime. Ova 39 godišnja Amerikanka, čiji je partner poznati Indie redatelj Noa Baumbach, pisac scenarija za Barbie zajedno s Gerwig, je medjutim jako poznata ljubiteljima neovisnih i "Art House" filmova, u kojima je i glumila, i koje je režirala, poput filmova Ladybird, Little Women, i Frances Ha.

Za samu filmsku industriju koja pokušava da stane na noge nakon pandemije, istodobno se boreći sa lavinom streaminga, senzacije poput "Barbie" i "Oppenheimer" dokazuju da je ponovno rođenje moguće, kada se u ključnom trenutku sve posloži gdje treba - prvenstveno visoki kvalitet ne samo u produkcijskom, nego i u smislu tematike.

Uz povijesnu dramu koja tvorca atomske bombe prikazuje u višestrukom svjetlu, uz sve njegove anksioznosti i depresiju izazvanu vlastitim djelom, (Oppenheimer), te sjajnu satiru koja osvjetljava lutku, voljenu kroz generacije, kao feministkinju i "glavnog bossa", u čijem svijetu muškarac postaje tek modni detalj, neophodan za proliferaciju i sretan samo kada je s Barbikom (Barbie), čini se da se film vraća, barem za sada, u ruhu staroga sjaja, i to uz ironiju masovnog štrajka u Hollywoodu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG