Linkovi

Ukrajina pokušava opkoliti Bakhmut, Rusija tvrdi da je zauzela grad


Pogled iz zraka na razaranja u gradu Bakhmutu
Pogled iz zraka na razaranja u gradu Bakhmutu

Ukrajina je u nedjelju priopćila da njezine snage i dalje napreduju oko rubova Bakhmuta, s ciljem da opkole uništeni istočni grad nakon što je Moskva čestitala Wagnerovoj privatnoj vojsci i ruskim trupama što su ga zauzeli.

Rusija je u subotu izjavila da je potpuno zauzela Bakhmut, što bi, ako se potvrdi, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mjesečnom ratu. Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je svoje regularne trupe i Wagnerovu skupinu.

U nedjelju je, međutim, visoki ukrajinski general rekao da kijevske snage i dalje kontroliraju ono što je on prihvatio kao "beznačajan" dio Bakhmuta, iako bi im to omogućilo ulazak u grad kada se situacija promijeni.

General Oleksandr Syrskyi rekao je u postu na Telegramu da kijevske trupe napreduju prema ruskim snagama u predgrađima i približavaju se "taktičkom okruženju" grada, u kojem je prije živjelo 70.000 ljudi.

Syrskyi, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je u nedjelju da je posjetio prve položaje u blizini Bakhmuta, gdje borbe bjesne više od devet mjeseci. Syrskyijevu tvrdnju da ukrajinske snage nastavljaju s napredovanjem uz bokove grada ponovila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

"Naše snage su drže grad u poluokruženju, što nam daje priliku da uništimo neprijatelja... neprijatelj se mora braniti u dijelu grada koji kontrolira", rekao je Maliar na Telegramu.

Ukrajinske trupe još uvijek brane industrijske i infrastrukturne objekte i zauzele su dio uzvišenja, rekao je Maliar.

U posljednja 24 sata ruska ofenziva oko Bakhmuta nije posustala, uključujući zračne napade na grad i selo Ivanivske na njegovim zapadnim prilazima, navodi se u priopćenju Glavnog štaba ukrajinskih oružanih snaga.

Kasnije u nedjelju, vođa Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u audio poruci na Telegramu da je posao njegove grupe obavljen i da će njegove snage napustiti zonu sukoba za nekoliko dana.

"Wagner danas nije zauzeo nikakav teritorij. Osvojili smo sav teritorij koji smo obećali zauzeti, do posljednjeg centimetra", rekao je Prigožin. "Kao što smo jučer izjavili. Predajemo naše položaje (Ruskom) Ministarstvu obrane i 25. (maja) napuštamo zonu sukoba."

Bakhmut nema stratešku vrijednost prema vojnim analitičarima, iako je Moskva rekla da bi njegovo zauzimanje bila odskočna daska prema napredovanju dublje u industrijsku regiju Donbas za koju tvrdi da ju je anektirala od Ukrajine.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje s bojnog polja niti jedne strane.

ZELENSKI UPOREĐUJE BAKHMUT S 'HIROŠIMOM'

Tokom prošle sedmice, ukrajinske snage ostvarile su svoje najbrže uspjehe u šest mjeseci na sjevernom i južnom krilu Bakhmuta, pri čemu je Rusija priznala neke neuspjehe svojih trupa.

Kijev kaže da je njegov cilj bio privući ruske snage s drugih mjesta na fronti u grad, nanijeti velike gubitke tamo i oslabiti obrambenu liniju Moskve drugdje prije planirane velike ukrajinske protuofanzive.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je Rusija pretrpjela više od 100.000 žrtava u Bakhmutu, čije je uništenje ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy usporedio s američkim napadom atomskom bombom na Hirošimu u Japanu u Drugom svjetskom ratu.

"Otvoreno ću vam reći: Fotografije uništene Hirošime apsolutno me podsjećaju na Bakhmut i druga slična naselja. Ništa nije ostalo živo, sve su zgrade uništene", rekao je dok je u nedjelju sudjelovao na summitu Grupe sedam u japanskom gradu.

"Ruska Federacija do danas nije zauzela Bakhmut. Ne postoje dva ili tri tumačenja toga", rekao je novinarima.

U svom noćnom video obraćanju, u nedjelju u avionu, Zelenskiy je rekao: "Svijet čuje naš stav. Odbrana, sigurnosne garancije, oporavak svih naših teritorija i svih naših ljudi, pravda, provedba našeg mirovnog plana."

Zauzimanje Bakhmuta - koji Rusija naziva Artjomovskom iz sovjetske ere - predstavljalo bi prvu veliku pobjedu Moskve u sukobu u više od 10 mjeseci.

Bitka za Bakhmut pokazala je sve dublji raskol između Wagnera, koji je regrutirao hiljade osuđenika iz ruskih zatvora, i regularne ruske vojske. Prigozhin je dva tjedna svakodnevno izdavao video i audio poruke osuđujući rusko vojno vodstvo, često s psovkama.

Čelnici najbogatijih svjetskih demokracija na summitu G7 poručili su da neće odustati od podrške Ukrajini.

Zelenskiy, koji je održao privatni sastanak s Bidenom u Hirošimi, rekao je kako je uvjeren da će Kijev dobiti borbene avione F-16 sa Zapada nakon mjeseci lobiranja.

Biden je rekao da F-16 ne bi pomogli ukrajinskim snagama u vezi s Bakhmutom, ali bi mogli "napraviti veliku razliku u smislu mogućnosti nositi se s onim što dolazi niz cestu".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG