Linkovi

Greška od 3 milijarde dolara će omogućiti Pentagonu da pošalje još oružja Ukrajini


Glavni štab američke vojske, Pentagon. (Foto: REUTERS/Jason Reed)
Glavni štab američke vojske, Pentagon. (Foto: REUTERS/Jason Reed)

Pentagon je precijenio vrijednost oružja koje je poslao Ukrajini za najmanje 3 milijarde dolara, što bi moglo da bude korisno za ratne napore, jer će to Sekretarijatu za obranu omogućiti da pošalje još oružja, a da od Kongresa ne mora da traži više novca.

Pentagon je pod pojačanim pritiskom Kongresa da opravda milijarde dolara koje je poslao Ukrajini, a neki zakonodavci se pitaju da li bi taj nivo podrške trebalo da se nastavi.

To bi također moglo da oslobodi više novca za ključno oružje, jer je Ukrajina blizu početka očekivane kontraofanzive, koja će zahtijevati svaku vojnu pomoć koju može da dobije. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ranije rekao da je ofanziva odložena zato što još uvijek nisu imali sve što im je potrebno.

Greška je nastala kada su zvaničnici precijenili neke od sistema koji su poslati Ukrajini, računajući troškove potpune zamjene određenog oružja, umesto njegove trenutne vrijednosti. U mnogim vojnim paketima pomoći, Pentagon je odlučio da iz svojih zaliha pošalje stariju opremu zato što može brže da je dostavi u Ukrajinu.

"Za vrijeme našeg redovnog procesa nadzora paketa pomoći, Sekretarijat je ustanovio nedosljednosti u vrednovanju opreme za Ukrajinu. U nekim slučajevima korištena je 'cijena zamjene' umjesto 'čiste knjigovodstvene vrednosti' što znači da je precijenjena vrednost opreme povučene iz američkih zaliha “, izjavila je portparol Pentagona Sabrina Singh.

Ona je dodala da greška nije ograničila američku podršku Ukrajini ili spriječila mogućnost slanja pomoći.

Zvaničnik Sekretarijata za odbranu rekao je da Pentagon još uvijek pokušava da utvrdi tačno koliki će biti ukupan višak. Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je kontrolor zatražio od vojnih službi da pregledaju sve prethodne pakete pomoći Ukrajini koristeći odgovarajuće iznose. Rezultat toga, rekao je zvaničnik, biće da će Sekretarijat imati više dostupnih ovlaštenja za finansiranje koje će moći da iskoristi, dok se približava ukrajinska ofanziva.

Podatke o višku pomoći je prvi objavio dnevnik Wall Street Journal.

Sjedinjene Države su za Ukrajinu obezbijedile skoro 37 milijardi dolara vojne pomoći od kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022. Iz zaliha Pentagona su poslati oružani sistemi, milioni komada različite municije, kamioni, senzori, radari i druga oprema.

Članovi Kongresa su više puta vršili pritisak na lidere Sekretarijata za odbranu u vezi sa pitanjem koliko pomno nadziru pomoć Ukrajini kako bi se osiguralo da ne bude zloupotreba ili da ne završi u pogrešnim rukama. Pentagon je naveo da ima "snažan program" da prati pomoć dok ona prelazi granicu sa Ukrajinom i da je prati kada stigne tamo, u zavisnosti od osjetljivosti svakog sistema naoružanja.

Postoji i mali tim Amerikanaca u Ukrajini koji rade sa Ukrajincima na fizičkim inspekcijama kada je to moguće, ali i virtualnim inspekcijama kada je potrebno, s obzirom da ti timovi ne idu na front.

Krajem februara, generalni inspektor Pentagona saopštio je da njegova kancelarija još uijvek nije našla dokaze da je bilo koji dolar pomoći Ukrajini izgubljen zbog korupcije ili preusmjeren u pogrešne ruke. On je upozorio da su te istrage u ranoj fazi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG