Linkovi

Zašto Ukrajina još nije krenula u proljetnu kontraofanzivu?


Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska

Zapadni saveznici su mjesecima isporučivali u Ukrajinu sisteme naoružanja i municiju vrijedne milijarde dolara, uz hitan apel da se zalihe isporuče na vrijeme za očekivanu proljetnu kontraofanzivu.

Međutim, ljeto je samo nekoliko nedjelja udaljeno. Dok su Rusija i Ukrajina fokusirane na intenzivnu bitku za Bahmut, ukrajinska proljetna ofanziva tek treba da počne.

Prošle nedjelje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je to odloženo jer zemlji nedostaje zapadnog oružja da bi uspjela u napadu, bez previše žrtava. Vremenski uslovi i obuka također igraju ulogu, kažu zvaničnici i stručnjaci za odbranu.

Zvaničnici insistiraju da će se kontraofanziva ipak desiti. Preliminarni potezi Ukrajine da postavi uslove koje želi za napad su već počeli, rekao je anonimni američki zvaničnik.

Veliki razlog za odlaganje su vremenski uslovi. Trebalo je duže nego što se očekivalo da se smrznuto tlo u Ukrajini odmrzne i osuši, zbog produženog, vlažnog, hladnog proljeća, što je otežalo početak kontranapada. Tlo je zadržalo duboko blato koje otežava rad vozila bez gusjenica.

Također, u proteklih nekoliko mjeseci, desetine hiljada ukrajinskih vojnika obučavane su od strane SAD i drugih saveznika. Ali posljednji ukrajinski bataljon koji SAD trenutno obučava upravo završava svoj kurs.

Ova posljednja klasa dovodi ukupan broj Ukrajinaca koje su SAD obučile za ovu borbu na više od 10.700. Te snage su se obučile ne samo za terenske i medicinske vještine, već i naprednu taktiku kombinovanog naoružanja sa oklopnim borbenim vozilima. Također, visoko kvalifikovane snage obučene su za rukovanje odbrambenim raketnim sistemom "Patriot".

Prema podacima američke vojske, čak 11.000 dodatnih ukrajinskih vojnika dnevno je u drugim programima obuke - koje vodi više od 30 partnerskih zemalja.

Uskoro će početi nova faza - SAD će započeti obuku Ukrajinaca na tenkovima Abrams u Njemačkoj. Ali, Ukrajinci neće čekati da se obuka tenkova završi prije nego što krenu u kontraofanzivu, rekao je krajem aprila ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov.

Samo u posljednjih pet meseci, SAD su najavile da će Kijevu poslati više od 14 milijardi dolara oružja i municije, od kojih se većina povlači iz postojećih zaliha kako bi se brže isporučivale Ukrajini. NATO i zapadni saveznici su također obećali pomoć u tenkovima, oklopnim vozilima i sistetmima PVO vrijednim milijarde dolara.

Ipak, mnogo te opreme još uvek nije stiglo, rekao je Ben Barry, bivši britanski obavještajni zvaničnik i aktuelni saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Na primjer, od oko 300 obećanih sistema tenkova - kao što su tenkovi Leopard 2 koje su obećale zemlje uključujući Dansku, Holandiju, Španiju i Njemačku - stiglo je samo oko 100.

Od oko 700 obećanih borbenih vozila, kao što su britanski Marauders i borbena vozila pješadije SAD Bradley, stiglo je samo oko 300, rekao je on.

Ukrajini će također biti potrebno dovoljno municije pri ruci da održi tempo kontraofanzive.

I Rusija i Ukrajina preduzimaju korake u iščekivanju kontraofanzive.

Rusija ima oko 200.000 vojnika duž borbene linije od 1.000 kilometara, koji se postavljaju u rovovima.

Ove trupe nisu tako dobro obučene kao početne ruske snage, koje su pretrpjele velike gubitke. Ali oni su branjeni rovovima, minskim poljima i nadzemnim betonskim barijerama u obliku trougla, koje otežavaju kretanje tenkova.

Kada Ukrajina pokuša da probije te linije, bilo na ograničenom području ili na više lokacija, to će biti vjerovatni pokazatelj da je ofanziva počela, rekli su i Barry i zapadni zvaničnik.

XS
SM
MD
LG