Linkovi

Bijela kuća poziva demokrate da "rade zajedno" i usvoje Bidenov zakon o socijalnoj zaštiti


Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) će još jednom pokušati da obezbijedi većinu u Senatu za usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, pošto je demokratski senator iz Zapadne Virdžinije Džo Menčin (Joe Manchin) rekao da neće glasati za taj zakon.

Demokrate imaju tijesnu većinu u Senatu i potreban im je svaki glas da bi nešto usvojili.

Menčin je poslije višenedeljnih razgovora sa Bajdenom ipak riješio da ne podrži zakon o socijalnoj zaštiti vrijedan 2.000 milijardi dolara.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki kazala je da je administracija spremna da radi koliko treba sa senatorom Džoom Menčinom i drugim članovima demokratskog kokusa kako bi postigla svoj cilj.

"Ono čega se predsjednik najviše plaši je da ništa ne uradimo. Ako ne usvojimo ovaj zakon, ne samo da će cijene skočiti, nego ni ekonomski rast neće biti onoliki koliki želimo".

Zakon o socijalnoj zaštiti uključuje i pristupačniju zdravstvenu njegu za starije Amerikance, finansijsku podršku za one sa malim primanjima, a tu su i sredstva namijenjena borbi protiv klimatskih promjena.

Menčin se protivi količini novca koju zakon predviđa. Smatra da su troškovi preveliki, a da nisu dovoljno definisani kriterijumi za dobijanje pomoći.

U intervjuu za Metro News radio iz Zapadne Virdžinije, Menčin je kazao da su Bajdenovi saradnici u Bijeloj kući uradili nešto "nedopustivo" što je dovelo do njegove odluke da ne glasa za zakon.

Ali, nije želio da otkrije razlog zbog kojeg su pregovori propali.

"Nije riječ o predsjedniku, nego njegovim saradnicima. Oni su iznijeli neke stvari koje su nedopustive".

Iako nemaju dovoljno glasova, lider demokrata u Senatu Čak Šumer najavio je da će Senat početkom naredne godine ipak glasati o ovom zakonu, koji je Predstavnički dom već usvojio.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG