Linkovi

Klimatsko vodstvo SAD-a ugroženo zbog usporavanja 'Build Back Better' zakona


FILE - Sen. Joe Manchin, D-W.Va., talks with reporters at the Capitol in Washington, Sept. 30, 2021.
FILE - Sen. Joe Manchin, D-W.Va., talks with reporters at the Capitol in Washington, Sept. 30, 2021.

Kada su Bidenova administracija i kongresni demokrati otkrili elemente klimatskih promjena u Zakonu Build Back Better, skupine ekologa u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta slavile su.

Predloženo ulaganje od 555 milijardi dolara u obnovljivu energiju i drugi napori za očuvanje klime bili bi najveći u povijesti, a to je došlo s obećanjem da će Amerika voditi put prema zelenijoj budućnosti.

U nedjelju se, međutim, činilo da je ta vodeća uloga iznenada oteta, s najavom senatora Joea Manchina, demokrata iz Zapadne Virginije, da neće podržati prijedlog zakona.

Manchin je već dugo davao do znanja da se ne slaže s nekim elementima paketa, ali pregovarao je sa svojim kolegama demokratima, kao i s predsjednikom Joeom Bidenom još prije nekoliko dana. Dužnosnici Bijele kuće ljutito su reagirali na tu objavu koju je Manchin dao u nedjeljnom jutarnjem televizijskom pojavljivanju, rekavši da njegovo povlačenje potpore predstavlja izdaju obećanja koje je dao predsjedniku.

FILE - President Joe Biden delivers remarks on his Build Back Better agenda during a visit to the International Union of Operating Engineers Local 324, in Howell, Mich., Oct. 5, 2021.
FILE - President Joe Biden delivers remarks on his Build Back Better agenda during a visit to the International Union of Operating Engineers Local 324, in Howell, Mich., Oct. 5, 2021.

Potrošnja od 555 milijardi dolara za klimatske promjene u prijedlogu zakona smatrala se ključnim za postizanje nacionalnog doprinosa SAD-a - smanjenje emisija koje su SAD obećale kada su se ponovno pridružile Pariškom klimatskom sporazumu početkom ove godine. Obećanje je bilo smanjenje ukupnih emisija na između 50% i 52% razine iz 2005. do 2030. godine.

Udarac za klimatsko vodstvo SAD-a

John Noël, borac za klimatske promjene u Greenpeaceu u SAD-u, nazvao je neuspjeh u usvajanju zakona Build Back Better "razornim" udarom na sposobnost Bidenove administracije da preuzme globalnu vodeću ulogu u klimatskim pitanjima.

"Definitivno je teško drugim zemljama nas shvatiti ozbiljno kada govorimo o tako velikoj igri o smanjenju emisija i pokušavamo pokazati vodstvo, a onda se vratimo kući i stvari su u zastoju na zakonodavnoj razini", rekao je za VOA.

Michael Mehling, zamjenik direktora Centra za istraživanje energetske i ekološke politike na Tehnološkom institutu u Massachusettsu, rekao je za VOA da još jedna priča o klimatskoj politici SAD-a riskira stvaranje osjećaja pesimizma u pogledu mogućnosti napretka.

"[Europska unija] je, na primjer, imala toliko povijesnih udaraca od pridruživanja SAD-a Protokolu iz Kyota, napuštanja Protokola iz Kyota, pridruživanja Pariškom sporazumu i napuštanja Pariškog sporazuma... da bi to moglo na neki način pogoditi utor koji stvara pretjerani pesimizam."

Napredak je još moguć

Mehling je, međutim, upozorio na pretpostavku da je nije sve, nužno, izgubljeno.

"Kao i uvijek, s ovakvom politikom Beltwaya, vidjet ćemo kako se Senat pregrupira i Demokrati pregrupiraju u januaru, a vjerovatno će postojati i druga verzija", rekao je Mehling. "To će vjerojatno još malo ublažiti, napraviti još rezova. Ali vjerojatno nije sve ili ništa."

Također je istaknuo da Bidenova administracija još uvijek može učiniti mnogo za rješavanje problema emisija koristeći izvršne naredbe i regulatorne mjere, a ne zakone. Primjerice, napomenuo je da se Agencija za zaštitu okoliša priprema izdati strože zahtjeve za emisiju štetnih plinova za automobile i laka kamiona.

Noël iz Greenpeacea se složio, rekavši da Biden ima alternative.

"Sada kada znamo da Manchin neće surađivati, da neće učiniti ništa da pomogne Bidenovoj administraciji da ispuni svoje ciljeve o emisiji stakleničkih plinova i klimatskim ciljevima putem zakonodavstva, to daje Bidenu mandat da se uključi u izvršne akcije i učini sve potrebno je u okviru njegovih ovlasti ograničiti industriju fosilnih goriva izvan kontrole", rekao je Noël.

Manchinova zabrinutost

Manchin je naveo niz razloga za svoje prigovore na Zakon o boljoj izgradnji. Neki su bili fiskalne prirode. Rekao je da je zabrinut da će se prijedlogom zakona povećati državni dug i istaknuo da mnogi programi u prijedlogu imaju umjetne datume zbog kojih se troškovi usklađuju s demokratskim obećanjima da će račun biti u potpunosti plaćen.

Manchin tvrdi da njegovi kolege zapravo ne planiraju dopustiti da odredbe u zakonu isteknu, te da se stoga skriva pravi trošak.

Osim toga, izrazio je zabrinutost zbog nekih neklimatskih elemenata prijedloga, uključujući trajno proširenje povratnog poreznog kredita za djecu, koji se provodi tijekom pandemije, koji milijonima američkih kućanstava osigurava mjesečne čekove u vrijednosti od nekoliko stotina dolara po djetetu.

Briga o električnoj mreži

Međutim, neke od Manchinove zabrinutosti ostavile su stručnjake zbunjenima. Na primjer, demokrat iz Zapadne Virginije tvrdio je da bi Zakon Build Back Better "ugrozio pouzdanost naše električne mreže" pokušavajući brže prijeći na obnovljivu energiju. Ukazao je na nestanke struje u Teksasu i Kaliforniji tijekom posljednjih nekoliko godina, rekavši da će slične krize proizaći iz provedbe zakona Build Back Better.

FILE - A worker installs solar panels on a roof at Van Nuys Airport in Los Angeles, California, Aug. 8, 2019.
FILE - A worker installs solar panels on a roof at Van Nuys Airport in Los Angeles, California, Aug. 8, 2019.

Povijesno gledano, prigovori na prijelaz na obnovljivu energiju uključivali su zabrinutost da povremena priroda nekih obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra, može značiti da energija nije dostupna kada je Amerikancima najpotrebnija.

Stručnjaci se oštro nisu složili, tvrdeći da bi klimatski dijelovi zakona predstavljali velika ulaganja u jačanje američke električne mreže.

"Zakon o boljoj izgradnji osigurao bi neke ključne odredbe poput podrške prijenosu koje bi poboljšale pouzdanost mreže", rekao je Rob Gramlich, predsjednik Grid Strategies, konsultantske tvrtke koja radi na pitanjima prijenosa električne energije.

"Komunalne tvrtke u industriji pokazale su da mogu raditi savršeno pouzdano s visokim prodorom energije vjetra i sunca u sistem, a Build Back Better unapređuje energiju vjetra i sunca kako bi se približio klimatskim ciljevima", rekao je Gramlich za VOA. "To ni na koji način ne bi trebalo štetiti pouzdanosti."

Podrška zemlji ugljena

Manchin, kao senator iz Zapadne Virginije, predstavlja biračko tijelo koje se tijekom mnogih svojih poslova povijesno oslanjalo na industriju fosilnih goriva. Država ima velike industrije vađenja ugljena i prirodnog plina, koje posjeduju značajnu političku moć.

FILE - Exhaust rises from the stacks at a coal-fired electricity-generating power station in Haywood, West Virginia, May 16, 2018.
FILE - Exhaust rises from the stacks at a coal-fired electricity-generating power station in Haywood, West Virginia, May 16, 2018.

Chris Hamilton, predsjednik udruge West Virginia Coal Association, rekao je da je njegova organizacija zahvalna što je Manchin blokirao zakon.

"U potpunosti podržavamo senatorove postupke i njegovo snažno protivljenje zakonu Build Back Better", rekao je Hamilton za VOA. "Mislimo da ovo pruža puno olakšanja mnogim radnicima u Zapadnoj Virginiji, posebno onima koji rade u industriji fosilnih goriva."

Manchin također ima duboke osobne veze s industrijom ugljena. Posjeduje između milion i 5 miliona dolara u dionicama Enersystemsa, brokerske kuće za ugljen koju je osnovao. Tvrtku sada vodi njegov sin. Enersystems mu je platio gotovo 5 miliona dolara tokom proteklog desetljeća.

Na pitanje o ovom očitom sukobu interesa, Manchin je protestirao da se njegova imovina drži u slijepom fondu. Međutim, njegovi obrasci za financijsku objavu Senata izričito spominju Enersystems.

Republikanci hvale Manchina

Republikanci u Kongresu brzo su u nedjelju pohvalili Manchina za njegovu odluku da blokira glavni zakonodavni prioritet Bidenove administracije.

FILE - Sen. Ben Sasse, R-Neb., speaks during a hearing on Capitol Hill, April 27, 2021.
FILE - Sen. Ben Sasse, R-Neb., speaks during a hearing on Capitol Hill, April 27, 2021.

"Zakon mega-trošenja predsjednika Bidena je mrtav i Joe Manchin je zabio čavao u lijes", rekao je senator Nebraske Ben Sasse u izjavi. "S podijeljenom zemljom, Senatom od 50-50 i ogromnom inflacijom, američki narod ne želi preokrenuti ovu zemlju pristrasnim zakonodavstvom."

Manchin ima sposobnost da samostalno uništi Zakon o izgradnji boljeg, jer je Senat od 100 članova podijeljen 50-50 između demokrata i republikanaca. Demokrati imaju kontrolu jer potpredsjednica Kamala Harris ima ovlasti da daje glas za izjednačenje.

No, budući da većina poslova u Senatu zahtijeva većinu od 60 glasova kako bi se prevladala taktika odgađanja poznata kao "filibuster", demokrati imaju samo mali broj prilika za donošenje zakona jednostavnom većinom. Zakon Build Back Better koristi prednost jednog od njih, u procesu koji se naziva "pomirenje proračuna".

XS
SM
MD
LG