Linkovi

Uprkos mogućem nedostatku jednog demokratskog glasa, Senat u januaru ipak glasa o socijalnoj zaštiti


Senate Majority Leader Chuck Schumer, D-N.Y., emerges from a lengthy Democratic Caucus meeting as the Senate continues to grapple with end-of-year tasks at the Capitol in Washington, Dec. 16, 2021.
Senate Majority Leader Chuck Schumer, D-N.Y., emerges from a lengthy Democratic Caucus meeting as the Senate continues to grapple with end-of-year tasks at the Capitol in Washington, Dec. 16, 2021.

Lider senatske većine demokrata Čak Šumer izjavio je u ponedeljak da će Senat "početkom nove godine" glasati o prijedlogu predsjednika Joe Bidena o izdvajanjima za socijalne programe, nakon što je demokratski senator Joe Manchin rekao da ne može da podrži taj zakon. 

U pismu demokratskim kolegama, Šumer je prenio frustraciju i razočarenje članova svog kokusa, nakon što su zbog protivljenja senatora Menčina uništene nade demokratskih lidera da će prije Božića usvojiti zakonski paket o socijalnoj zaštiti u vrijednosti od skoro 2.000 milijardi dolara.

“Međutim, ni ovo odlaganje, niti druga nedavna saopštenja neće nas odvratiti od pokušaja da pronađeno put naprijed. Jednostavno ne možemo da odustanemo. Moramo i nastavićemo da se borimo za interese radničkih porodica", rekao je Šumer.

Predstavnički dom već je usvojio verziju tog zakona. Šumer kaže da će Senat glasati o izmijenjenoj verziji i nastaviće da glasa "dok se nešto ne postigne."

Menčin, koji je dugo razgovarao o zakonu sa predsjednikom Bidenom prošle nedelje, izjavio je u nedelju za program kablovske mreže Fox News:

"Ne mogu da glasam za neki zakon ako ne mogu da se vratim kući i objasnim građanima Zapadne Virdžinije zašto sam tako glasao. A za ovaj zakon ne mogu da glasam. Jednostavno ne mogu. Probao sam sve što je u mojoj moći. Glasaću protiv".

Manchinov glas je ključan u politički podijeljenom Senatu za usvajanje jednog od ključnih elemenata zakonodavnog programa demokratskog predsjednika.

Centristički američki demokratski zastupnik, senator Joe Manchin iz Zapadne Virginije, rekao je u nedjelju da se definitivno protivi planu potrošnje za socijalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena od otprilike 2 biliona dolara, što će vjerojatno onemogućiti njegovo usvajanje bez daljnjih oštrih revizija njegovog opsega i troškova.

Senator Joe Manchin
Senator Joe Manchin

Nitko od 50 republikanaca u komori od 100 članova ne podržava plan za proširenje zdravstvene skrbi za starije Amerikance, osiguravanje univerzalnih predškolskih razreda, odobravanje novih sredstava za borbu protiv klimatskih promjena i pružanje veće financijske potpore Amerikancima s niskim primanjima.

Demokrati su se nadali da će prije Božića progurati zakon glasanjem 51-50, pri čemu bi potpredsjednica Kamala Harris dala odlučujući glas. Zastupnički dom je već odobrio verziju zakona.

Ali Manchin, koji je prošlog tjedna dugo razgovarao o toj mjeri s Bidenom, rekao je za emisiju “Fox News Sunday”: “Ako ne mogu otići kući i objasniti to ljudima u Zapadnoj Virginiji, ne mogu glasati za to. I ne mogu glasati za nastavak ovog zakona.”

"Jednostavno ne mogu", rekao je Manchin. “Pokušao sam sve što je ljudski moguće. Ovo je 'ne' ovom zakonu."

Bijela kuća je rekla da je zakonodavac prošlog tjedna ponudio okvir za kompromis o zakonodavstvu i "obećao da će nastaviti razgovore u narednim danima i da će raditi s nama na postizanju tog zajedničkog temelja".

Tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki rekla je u izjavi da, ako Manchinovi komentari "ukazuju na kraj tog napora, oni predstavljaju iznenadni i neobjašnjivi preokret u njegovoj poziciji i kršenje njegovih obveza prema predsjedniku i kolegama u Domu i Senatu."

Ona je odbacila Manchinove tvrdnje da će zakon doprinijeti porastu potrošačkih cijena u Sjedinjenim Državama, najvećem u gotovo četiri desetljeća, ili povećati dugoročni dug zemlje, sada veći od 29 bilijuna dolara, jer će nova potrošnja biti plaćena višim porezima za korporacije i bogate pojedince.

FILE - Senator Bernie Sanders (I-VT) speaks to reporters at the U.S. Capitol building on Capitol Hill in Washington, Sept. 30, 2021.
FILE - Senator Bernie Sanders (I-VT) speaks to reporters at the U.S. Capitol building on Capitol Hill in Washington, Sept. 30, 2021.

Jedan od ključnih senatskih arhitekata zakona, senator Bernie Sanders iz Vermonta, ljutito je reagirao na Manchinovo odbijanje da podrži koleg demokrate i glasa za to. Sanders je rekao da Manchin "nema hrabrosti" groziti posebne poslovne interese na koje bi zakon najviše utjecao.

Sanders je za CNN-ovu emisiju "State of the Union" rekao da želi da Senat ionako glasa o toj mjeri, čak i ako ona vodi u poraz, kako bi prisilio Manchina da javno odgovara za svoj glas.

"Morat će mnogo objašnjavati ljudima u Zapadnoj Virginiji", rekao je Sanders. "Neka glasa "ne" i objasni to svijetu."

U izvještaju su korištene neke informacije agencije Reuters

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG