Linkovi

Najsmrtonosniji dan za Izrael od početka ofanzive na Gazu: Ubijena 24 vojnika


Pripadnici izraelske vojske tokom operacija u Pojasu Gaze, na fotografiji IDF-a, 22. januara 2024.
Pripadnici izraelske vojske tokom operacija u Pojasu Gaze, na fotografiji IDF-a, 22. januara 2024.

Izrael je u utorak izvijestio o pogibiji 24 vojnika u Pojasu Gaze, u jednom od najgorih dana za IDF od pokretanja kampanje za eliminaciju palestinske ekstremističle grupe Hamas.

Portparol izraelske vojske, kontraadmiral Danijel Hagari, rekao je novinarima da se grupa od 21 vojnika spremala da sruši dvije zgrade eksplozivom u ponedeljak kada je pripadnik Hamasa ispalio raketu na tenk u blizini i eksploziv u zgradama je eksplodirao, srušivši objekte na vojnike. Još trojica vojnika poginula su u odvojenom napadu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je vojska otvorila "istragu o tragediji".

"Juče smo doživjeli jedan od naših najtežih dana od izbijanja rata", rekao je Netanjahu. "U ime naših heroja, zarad naših života, nećemo prestati da se borimo do apsolutne pobjede", rekao je.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan napisao je rano u utorak na društvenoj mreži X, da je to bilo "teško i bolno jutro".

"Ovaj rat će odrediti budućnost Izraela u narednim decenijama, a pogibija vojnika je uslov za postizanje ciljeva rata", napisao je Galan.

Izraelske snage izvele su intenzivno bombardovanje u južnoj Gazi, dok su zdravstveni zvaničnici optužili IDF za napad na njihove ustanove.

Palestinci koji bježe iz Kan Junisa od izraelskih vazdušnih udara i kopnene ofanzive, u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, 22. januara 2024.
Palestinci koji bježe iz Kan Junisa od izraelskih vazdušnih udara i kopnene ofanzive, u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, 22. januara 2024.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je u izraelskom granatiranju pogođeno sjedište organizacije u Kan Junisu, "što se poklopilo sa intenzivnom paljbom izraelskih dronova, a rezultiralo je povredama među interno raseljenim osobama koje su tražile sigurnost u našim prostorijama".

Reuters je izvijestio da je Ašraf al Kidra, portparol Ministarstva zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas, rekao toj novinskoj agenciji da su izraelske snage upale u bolnicu u Kan Junisu i uhapsile medicinsko osoblje.

Izrael nije odmah komentarisao situaciju, ali je ranije izraelska vojska optuživala Hamas da djeluje u bolnicama i oko njih, što ova grupa, koju SAD i EU smatraju za terorističku, negira.

Sjedinjene Države su u ponedeljak pozvale Izrael da zaštiti civile u bolnicama.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće John Kirby rekao je da, iako Izrael ima pravo da se brani, "očekujemo da to učine u skladu sa međunarodnim pravom i da zaštite nevine ljude u bolnicama, medicinsko osoblje i pacijente, koliko god je to moguće".

Izrael se zarekao da će uništiti Hamas, koji upravlja Gazom, nakon što je militantna grupa poslala borce u Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila. Hamas je također oteo oko 240 ljudi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas saopštilo je da je najmanje 25.295 Palestinaca ubijeno u ratu, među kojima su mnoge žene i djeca. Ministarstvo ne precizira koji je broj civila, a koji boraca Hamasa među poginulima.

Rat je razoran za palestinske civile. Ujedinjene nacije navode da je 85 odsto stanovništva prisiljeno da napusti svoje domove, a četvrtina ljudi se suočava sa glađu.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG