Linkovi

Šta nakon presude Hunteru Bidenu?


Hunter Biden sa suprugom Mellisom Cohen pred zgradom suda u Wilmingtonu.(REUTERS/Hannah Beier)
Hunter Biden sa suprugom Mellisom Cohen pred zgradom suda u Wilmingtonu.(REUTERS/Hannah Beier)

Huntera Bidena, sina američkog predsjednika, porota je proglasila krivim po optužbama da je nelegalno posjedovao oružje dok je koristio narkotike.

Da li će ići u zatvor?

Maksimalna zatvorska kazna za krivično djelo za koje je osuđen iznosi 25 godina zatvora. Međutim, prema smjernicama za određivanje visine kazne za nelegalno posjedovanje vatrenog oružja, što je najteže krivično djelo na koje je Biden osuđen, kazna bi mogla iznositi od 15 do 21 mjesec zatvora.

Većini prestupnika za slično krivično djelo određena je manja kazna od toga. Također, Hunter Biden mogao bi služiti više kazni istovremeno.

Biden nije koristio vatreno oružje u činjenju krivičnih djela, nema dosije i pridržavao se uslova za boravak na slobodi prije suđenja – uključujući tu mjesečna testiranja na drogu. To pravni stručnjaci tumače kao olakšavajuće faktore koji mogu doprinijeti da Hunter Biden kaznu ne provede u zatvoru.

Kada će biti osuđen?

Okružna sutkinja Maryellen Noreika nije odredila datum izricanja presude. Osuđenima se kazne pred federalnim sudom u Delawareu uobičajeno izriču 120 dana od donošenja presude. To bi značilo da bi visina kazne Hunteru Bidenu mogla biti određena mjesec dana prije predsjedničkih izbora 5. novembra.

Sa njim bi prvo trebalo da razgovaraju službenici zaduženi za uslovne kazne, koji će pripremiti izvještaj u kom će naznačiti kazne na osnovu federalnih smjernica za odmjeravanje sankcija.

Nakon toga tužioci i branioci trebalo da bi da daju preporuke na izvještaj. Potom će porupajući sudija održati ročište prije donošenja odluke o visini kazne.

Može li se uložiti žalba?

Pravni tim Huntera Bidena iznio je tri argumenta za odbacivanje slučaj protiv svog klijenta prije suđenja – i mogao bi ih aktuelizovati u žalbenom postupku.

Tvrdili su da je Zakon o oružju neustavan nakon odluke američkog Vrhovnog suda iz 2022. kojom su proširena prava nanošenje naoružanja. Također, navodili su da je slučaj politički motivisan, kao i da je sporazum o priznanju krivice koji je Hunter Biden sklopio 2023. validan - iako su ga tužioci poništili.

Advokat Huntera Bidena Abbe Lowell poručio je da će nastaviti borbu svim pravnim sredstvma.

Preostali postupci protiv Huntera Bidena

Sinu američkog predsjednika u septembru bi trebalo da se sudi po optužbama za kršenje poreskog zakona. Pošto je u utorak osuđen za krivično djelo, mogao bi se suočiti sa većom kaznom, ukoliko bude proglašen krivim.

Najveća zaprijećena kazna za to krivično djelo, prema američkom Sekretarijatu za pravosuđe, iznosi 17 godina zatvora. Međutim, tako visoka kazna smatra se malo vjerovatnom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG