Linkovi

Hunter Biden proglašen krivim da je lagao da nije koristio drogu pri kupovini pištolja


Hunter Biden, supruga Melissa i prva dama Jill Biden izlaze iz sudnice nakon presude.
Hunter Biden, supruga Melissa i prva dama Jill Biden izlaze iz sudnice nakon presude.

Porota u Wilmingtonu proglasila je krivim Huntera Bidena, sina američkog presjednika, po optužbi da je lagao da nije koristio drogu pri kupovini oružja.

Porota u Wilmingtonu pred saveznim sudom u Delawareu proglasila je Huntera Bidena krivim po sve tri tačke optužnice, čime je on postao prvo dijete aktuelnog predsjednika SAD-a koji je osuđen za krivično djelo.

Biden je u sudnici klimnuo glavom pošto je presuda pročitana.

Hunter Biden izašao je iz zgrade suda držeći se za ruke sa prvom damom Jill Biden i svojom suprugom. Nisu razgovarali sa novinarima, ušli su u vozila i odvezli se.

"Danas sam više zahvalan za ljubav i podršku koju sam doživio ove prošle nedjelje od Mellise, moje porodice, mojih prijatelja i moje zajednice nego što sam razočaran ishodom”, napisao je Hunter Biden u izjavi nakon presude o krivici. „Oporavak je moguć milošću Božjom, i ja sam blagosloven što iskusim taj dar dan po dan."

Hunteru Bidenu se sudilo da je 2018. slagao pri kupovini oružja, jer je negativno odgovorio na pitanje da li je koristio drogu, i samim tim je oružje kupio nelegalno.

Postupajući sudija nije odredio termin izricanja kazne, najavivši da je uobičajeni rok za to 120 dana. To bi značilo da bi trajanje kazne bilo poznato najkasnije mjesec dana prije održavanja predsjedničkih izbora 5. novembra.

Joe Biden: Jill i ja uvijek ćemo biti uz Huntera

Američki predsjednik Joe Biden je u prvoj reakciji na presudu poručio da prihvata ishod procesa koji je vođen protiv njegovog sina Huntera.

"Nastaviću da poštujem sudski proces dok Hunter razmatra mogućnost žalbe", objavio je američki predsjednik. "Jill i ja ćemo uvijek biti tu za Huntera i ostatak naše porodice uz našu ljubav i podršku. To nikada ništa neće promijeniti."

Republikanska reakcija

Republikanska reakcija na presudu bila je brza, neki su je nazvali zakašnjelom odgovornošću za porodicu Biden, dok su drugi rekli da pruža osjećaj pravičnosti.

Poslanik James Comer, republikanski predsjednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, koji je istraživao predsjednikovu porodicu posljednje dvije godine, rekao je da, iako je presuda označila korak ka odgovornosti, neće biti pravde sve dok Sekretarijat za pravosuđe istražuje sve koji su umiješani u "Bidenove šeme trgovanja uticajem".

Comer i drugi republikanci u Predstavničkom domu vodili su istragu o opozivu predsjednika Bidena u posljednjih 17 mjeseci koja nije uspjela da ga direktno poveže sa poslovima njegove porodice u inostranstvu. Comer se posebno zainteresovao za Huntera Bidena i njegove razne pravne probleme, dovodeći prošle godine predsjednikovog sina da sprovede višesatno svjedočenje.

Porota je u ponedjeljak počela da razmatra u ovom slučaju, a prije toga su iznijete završnih riječi Tužilaštva i Odbrane. Sudija je nakon završnih riječi instruisao porotu koja će u tajnosti donijeti odluku da li je Biden kriv ili ne.

Ovu presudu bi demokrate mogle da iskoriste kako bi bi se suprotstavile tvrdnji bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa koji tvrdi da vlast koristi pravosudni sistem protiv njega, ocjenjuje agencija Reuters.

Hunter Biden je odlučio da ne svjedoči u procesu, a ranije je negirao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Njegov advokat Abbe Lowell je u završnoj riječi poručio da Tužilaštvo nije dokazalo da je Biden lagao kada je kupio pištolj i njihov slučaj uporedio sa mađioničarem koji fokusira pažnju na to da je predsjednikov sin koristio drogu mjesecima prije kupovine pištolja, kako bi stvorili sliku da se drogirao i kada je kupio oružje.

Branilac je u uvodnoj riječi podvukao da, u trenutku kada je kupio pištolj 2018, Hunter Biden nije koristio drogu.

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da su dosadašnja svjedočenja o tome kako se Hunter Biden drogirao "popunila sve rupe" u vezi sa njegovim ponašanjem u vrijeme kada je kupio oružje.

"To je bilo lično, ružno i preplavljujuće, ali i neophodno", rekao je tužilac Leo Wise.

Ovo suđenje počelo je nedugo poslije presude za krivično djelo izrečene bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu. On i njegove republikanske kolege tvrde da su taj proces, kao i preostala tri, politički namješteni.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG