Linkovi

Erik Larson imenovan za američkog savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo


Erik Larson
Erik Larson

Erik Larson imenovan je za američkog pravnog savjetnika u sarajevskom antikoruptivnom odjelu. Očekuje se da Larson dužnost preuzme u prvoj polovini ove godine.

Larson je kao međunarodni tužilac radio u Tužilaštvu BiH. Bio je angažovan o odjelima za ratne zločine i borbu protiv kriminala i korupcije.

Nakon prestanka mandata u BiH, Larson je postaje tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu Kosova, a potom radi kao pravni savjetnik u američkoj ambasadi u Crnoj Gore.

Ranije je bio angažovan u Ujedinjenim nacijama, kao i u Kongu i Austriji.

ANTIKORUPCIJA U BIH I AMERIKA
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

U ranijem razgovoru za Glas Amerike, prvi čovjek Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo Erduan Kafedžić kaže da će zadatak američkog pravnog savjetnika biti da unaprijedi rad Ureda.

„Koliko sam, upoznat, on će se prvo upoznati sa svim onim što radimo, vidjet će koje su to naše dobre strane, koje su to naše loše strane, unaprijedit će te da kažem lošije strane”, rekao je Kafedžić.

Kafedžić navodi da je američka podrška od ogromne važnosti za Ured.

Kafedžić: Američka podrška daje nam hrabrost
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

„Zato što prisustvo Sjedinjenih Američkih Država na neki način štiti ovaj Ured od političkih uticaja koji su svakodnevni, manipulacija koje se dešavaju sa Uredom”, rekao je on.

Ured raspolaže i antikoruptivnim softwareom koji sadrži informacije o zaposlenima i zvaničicima u Kantonu Sarajevo, kao i prate procese poput zapošljavanja i signalizira neregularnosti.

Rezultati sarajevskog antikoruptivnog ureda
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG