Linkovi

Anketa: Podrška Bidenovom ekonomskom programu stagnira uprkos obuzdavanju inflacije


Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden (Foto: AP/Alex Brandon)
Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden (Foto: AP/Alex Brandon)

Svega 36 odsto američkih građana podržava ekonomski program američke administracije koju predvodi predsjednik Joe Biden – što je manje od ukupno 42 procenata Amerikanaca koji generalno odobravaju njegov dosadašnji učinak, pokazala je anketa AP-a i američkog Centra za istraživanje javnih poslova.

Biden i njegova administracija koriste termin "Bidenekonomija" - čime nastoje da obuhvate inicijative o smanjenju troškova Medicarea (vladinog programa zdravstvenog osiguranja), upotrebu električnih vozila, korištenje obnovljivih izvora energije, izgradnju fabrike za proizvodnju naprednih kompjuterskih čipova i baterija.

Posljednjih meseci promovišu učinke politike koju primjenjuju ali, kako izvještava agencija AP, djeluje da ti napori još nije doprli do cjelokupne američke javnosti.

Inače, stopa nezaposlenosti u Americi trenutno iznosi 3,5 posto, dok je godišnja inflacija 3,2%.

Ipak, sudeći prema rezultatima ankete, ni to nije dovoljno da Bidenu obezbijedi veću podršku uoči potencijalne izborne trke protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

On je, podsjetimo, optužen za više krivičnih djela, između ostalog, i pokušaje poništavanja rezultata izbora koje je izgubio prije četiri godine od Bidena - tada demokratskog kandidata.

Biden nastoji da privuče demokratske glasače – u momentu kada, iako smanjena, inflaciija i dalje opterećuje novčanike građana. Posljednje što je Biden učinio bilo je prezentovanje, u društvu potpredsjednice Kamale Harris, plana o investicijama u iznosu od 500 milijardi dolara u privatne kompanije.

Anketa pokazuju da 65 odsto demokratskih glasača podržava ekonomsku politiku američke administracije, dok je njih 76 procenata zadovoljno načinom na koji vodi zemlju.

Pojedini ispitanici ukazali su da se u svojim razmišljanjima nalaze između potrebe da se vrate normalnim životnim okolnostima nakon četvorogodišnjeg Trumpovog mandata i želje za efektnijom zdravstvene zaštite i poreske politike.

„Kada je Biden pobijedio imao sam osjećaj da bi mogao biti predsjednik koji će omogućiti da se smire napetosti u zemlji. Međutim, nisam zadovoljan jer sam očekivao da će biti više promjena. Nalazi se negdje na pola puta kada je riječ o efektnijoj akciji”, rekao jedan od anketiranih Steven Peters stanovnik države Tennessee.

Pristalica republikanaca Merritt Rahn upozorila je da su više cijene goriva i hrane uzrok finansijskih poteškoća građana.

„Biden će dodatno naštetiti državi time što promoviše alternativne izvore energije umjesto nafte i benzina. To ugrožava naše društvo i privredu. Biden nema pojma šta se dešava”, smatra Rahn.

Anketa pokazuje da 55 odsto demokrata smatra da Biden ne bi trebalo da se kandiduje na izborima 2024 – uprkos tome što bi, prema istoj anketi, većina od 82 procenata podržala aktuelnog američkog predsjednika - ukoliko bi bio kandidat.

Svega 24 odsto američkih građana smatra da bi Biden trebalo da bude kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

U konačnici, prema rezultatima ankete, 23 procenata Amerikanaca ima potpuno povjerenje u način na koji američki predsjednik upravlja administracijom, 31 odsto ima, kako je ukazano, izvjesno povjerenje, dok njih 45% smatra da taj posao jedna obavlja.

Uprkos činjenici da je ostvario nekoliko glavnih političkih ciljeva, svega 16 odsto građana vjeruje da bi sa tim mogao nastaviti tokom drugog mandata, njih 38 procenata gaji izvjesnu vjeru, a 44% smatra da će to činiti krajnjim naporima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG