Linkovi

Anketa: Optužnica u New Yorku nije politički oštetila Trumpa, ali druge istrage bi mogle


Donald Trump pred sudom na Manhattanu.
Donald Trump pred sudom na Manhattanu.

Optužnica protiv Donalda Trumpa u New Yorku uglavnom nije bila politički štetna po bivšeg predsjednika, ali istrage koje se vode u Georgiji i Washingtonu potencijalno mogu da mu naude, pokazalo je novo istraživanje agencije AP i Centra za istraživanje javnog mnijenja NORK.

Četvero od deset ispitanika vjeruje da je Trump prekršio zakon u slučaju isplate novca porno glumici, a šest od deset ispitanika smatra da su optužbe protiv njega u tom slučaju politički motivisane.

Ali, polovina vjeruje da je prekršio zakon u Georgiji, gdje se vodi istraga o tome da li je pokušao da izmeni izborni rezultat 2020. Također, oko polovine vjeruje da je imao ulogu u nasilnom upadu njegovih pristalica u Capitol 6. januara, i u postupanju sa povjerljivim dokumentima koje je ponio u svoju vilu na Floridi. Istragu o obje stvari vodi Sekretarijat za pravosuđe u Washingtonu.

Nalazi istraživanja ukazuju da bi potencijalne nove optužnice u tim slučajevima mogle više da naude Trumpu u političkom smislu.

"Čini mi se da se uvukao u nešto što nije trebalo. Ne znam da li je to baš i protivzakonito", kaže Stephanie Trinidad iz Massachusettsa, koja je glasala za Trumpa.

Istraživanje pokazuje i da Trump ne samo da nije politički oštećen optužnicom u New Yorku, već je dobio još donacija u kampanji. Naime, otkako je objavljena vijest da će biti podignuta optužnica, Trumpova kampanja je sakupila 15 miliona dolara, veliki dio i od novih donatora.

U anketi je oko 30 odsto Amerikanaca, među njima 55 odsto republikanaca, reklo da želi da se Trump ponovo kandiduje 2024, što nije velika promjena u odnosu na rezultate ankete u januaru - kada se o tome pozitivno izjasnilo 34 odsto građana.

Trump se i dalje kotira kao favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, ali neće biti lako ako je zaista i osvoji. Više od polovine Amerikanaca, 53 odsto, kaže da ne bi glasalo za njega ako bi bio republikanski kandidat.

Kada je riječ o konkretnom slučaju u New Yorku, istraživanje pokazuje da 41 odsto ispitanika smatra da je Trump uradio nešto nezakonito. Oko 33 odsto vjeruje da je postupio nemoralno, ali ne i nezakonito, dok 14 odsto vjeruje da nije uradio ništa loše.

Oko 57 odsto Amerikanaca smatra da je optužnica protiv njega opravdana, ali isto toliko ispitanika se izjasnilo da su optužbe politički motivisane.

"Ako ćete da strpate u zatvor svakog muškarca koji je varao ženu ili svaku ženu koja je prevarila muškarca, onda ćete morati da uhapsite cijelu zemlju", kaže Gino Lentine, Trumpov pristalica iz države Ohio. "Po meni, on je nevin, ili je možda i kriv, ali koga briga? Koga briga da li je potrošio 100.000 dolara? Nikoga."

Međutim, drugačija je slika o istrazi u Georgiji, gdje je Trump snimljen kako od članova biračkog odbora traži da "nađu 11.780 glasova i pomognu mu da pobijedi".

Više od polovine ispitanika - 53 odsto - smatra da je Trump u ovom slučaju prekršio zakon. Oko 12 odsto vjeruje da je postupio nemoralno, ali ne i nezakonito, dok 17 odsto smatra da nije uradio ništa loše.

Stephanie Trinidad smatra da je veliki broj optužbi sa kojima se Trump suočava politički motivisan, ali za slučaj iz Georgije kaže da je malo drugačiji.

"Kada počnete da se miješate u sistem glasanja i brojanja glasova, onda zadirete u naša prava kao Amerikanaca. I za mene lično je to problematično", kaže Trinidad, koja još nije odlučila za koga će glasati 2024.

Oko polovina Amerikanaca - 47 odsto - vjeruje da je Trump prekršio zakon u postupanju sa povjerljivim dokumentima pronađenim u njegovoj vili na Floridi, dok 49 odsto misli da je prekršio zakon u slučaju upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara. Dvoje od deset ispitanika smatra da je u tim slučajevima Trump uradio nešto nemoralno, ali ne i nezakonito.

I ovo istraživanje pokazuje da su stavovi Amerikanaca u vezi sa istragama o Trumpu u skladu sa njihovom partijskom opredjeljenošću.

U slučaju Georgije, 86 odsto demokrata i 22 odsto republikanaca smatra da je Trump prekršio zakon. Kada je riječ o njujorškom procesu, tako misli 68 odsto demokrata i 13 odsto republikanaca.

Devet od deset demokrata i oko četvrtina republikanaca misli da je optužnica u New Yorku opravdana. Sa druge strane, devet od deset republikanaca i trećina demokrata misli da je optužnica politički motivisana.

Nicole Sawyer iz Pennsylvanije, koja inače glasa za demokrate i podržava Joea Bidena, smatra da je Trump uradio mnogo nemoralnih stvari, ali da su istrage politički motivisane.

"Mislim da ga sada gađaju čime god stignu", kaže Sojer i dodaje da cijela drama sa Trumpom zamagljuje važnije probleme kao [to su zdravstvena zaštita i socijalno osiguranje Amerikanaca.

Ali, vjeruje da, ako bude proglašen krivim, Trump "ne zaslužuje da bude predsjednik".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG