Linkovi

Ford "100% sigurna" da je sudija Kavanaugh bio njen napadač. On tvrdi da je nevin


Christine Blasey Ford polaže zakletvu pred Odborom za pravosuđe u Senatu
Christine Blasey Ford polaže zakletvu pred Odborom za pravosuđe u Senatu

Univerzitetska profesorka iz Kalifornije Christine Blasey Ford svjedočila je u Odboru za pravosuđe u Senatu o seksualnom napadu koji je, tvrdi, na nju pre 36 godina izvršio kandidat za sudiju Vrhovnog suda Brett Kavanaugh. U potresnom uvodnom izlaganju je istakla da je stoprocentno sigurna da je on bio napadač. Kandidat za sudiju Vrhovnog suda je u svom uvodnom izlaganju kategorički demantovao tvrdnje Christine Blasey Ford da ju je seksualno napao. Ne dovodeći u sumnju da je ona možda bila žrtva nekog napada, Kavanaugh je insistirao da on nije učestvovao u tome, tvrdeći da je nije ni poznavao.

U povremeno emotivnom nastupu Kavanaugh je takodje iznio tvrdnju da su optužbe protiv njega dio političkih nastojanja da se on diskredituje i da se spriječi potvrda njegove nominacije.

Sudija Bret Kavano svedoči u Odboru za pravosuđe u Senatu
Sudija Bret Kavano svedoči u Odboru za pravosuđe u Senatu

On je za sebe rekao da je žrtva "grotesknog i očiglednog uništavanja reputacije" i na momente je plakao.

Kazao je da je htio da svjedoči čim su se u javnosti pojavile optužbe Christine Blasey Ford, i da su se od tada pojavile "nove lažne optužbe na njegov račun".

"Neće me zastrašiti niti me natjerati da se povučem iz ovog procesa", istakao je kandidat za Vrhovni sud i napao demokratske senatore za "proračunati i orkestrirani politički udarac".

Nije, ipak, napadao Christine Ford i rekao je da joj ne želi ništa loše. ​

Kristin Blazi Ford polaže zakletvu pred Odborom za pravosuđe u Senatu
Kristin Blazi Ford polaže zakletvu pred Odborom za pravosuđe u Senatu

Vidno uznemirena​ Christine Blasey Ford je na početku objasnila zašto danas govori pred Senatom.

"Prestravljena sam i nisam tu zato što želim. Smatram da je moja građanska dužnost da ispričam šta se desilo dok smo Brett Kavanaugh i ja bili u srednjoj školi."

Senatorima je ispričala sve čega je, kako kaže, mogla da se prisjeti. O navodnom napadu sudije Kavanaugha i njegovog prijatelja na nju, koji se dogodio na jednoj zabavi u predgrađu Washingtona 1982. govorila je u detaljima koji su je, kaže, progonili cijelog života.

"Došla sam na zabavu, tu su pili pivo, Mark i Bret su bili jako pijani. Ja sam otišla na sprat u kupatilo, i Bret i Mark su me ugurali su spavaću sobu i oborili na krevet. Muzika u sobi je bila glasna. Gurnuli su me na krevet i Bret je legao preko mene. Vikala sam, nadajući se da će me neko čuti. Bret je pokušao da mi skine odjeću, ali nije uspio jer sam nosila jednodjelni kupaći kostim. Mislila sam da će da me siluje. Najviše sam se uplašila kad mi je stavio ruku preko usta, mislila sam da će me nehotice ubiti. Mark i Bret su se dobro provodili i smijali se. Kad je Mark pokušao da legne preko mene, Bret se pomerio i tada sam pobegla iz sobe u kupatilo i zaključala se. Tu sam bila dok su Bret i Mark nisu otišli dole, onda sam sišla i napustila kuću".

Kristin Blazi Ford
Kristin Blazi Ford

Christine Blasey Ford je objasnila da tada nije prijavila napad jer nije željela da kaže roditeljima da je bila na zabavi sa dječacima i pila pivo, ali da je o napadu pričala sa svojim terapeutom 2012. Ističe da je o tome odlučila da javno govori kada je saznala da je Kavanaugh kandidat za jednu od najviših funkcija u zemlji. Iako joj je poslije toga prijećeno smrću.

"Protekle dvije nedjelje su najgore u mom životu, proživljavam svoju traumu pred cijelim svijetom, ljudi me pominju u medijima, na tviteru. Optužuju me da sve ovo radim iz partijskih motiva. Ja sam željela da iznesem činjenice o tome kako su postupci Breta Kavanaugha uticali na moj život. Nije moje da odlučim da li Kavanaugh treba da sjedi u Vrhovnom sudu, moja obaveza je da kažem istinu".

Kristin Blazi Ford svedoči na Kapitol Hilu, 27. septembra 2018.
Kristin Blazi Ford svedoči na Kapitol Hilu, 27. septembra 2018.

​U razgovoru sa demokratskom senatorkom Dayan Finestein, Ford je rekla da je zbog napada kasnije bila anskiozna, klaustroforbična i pod posttraumatskim stresom, ali da je stoprocentno sigurna da je Kavanaugh bio napadač.

"Kako ste sigurni da je to bio on?", pitala je Finestein

"Isto kao što sam sada sigurna da pričam sa vama, osnovne funkcije memorije. Trauma mi je ostala u sjećanju", rekla je Ford.

Dakle niste pomešali identitet?

"Apsolutno ne", odgovorila je Ford.

"Koje je najjaće sjećanje u vezi sa ovim incidentom, nešto što nikada nećete zaboraviti", pitao je Fordovu demokratski senator Patrick Leyhi.

„Nikada neću zaboraviti njihov smijeh, i to što su se zabavljali na moj račun“, rekla je Ford.

Republikanci u odboru za pravosuđe u Senatu su svoja pitanja prepustili tužiteljki iz Arizone Rachel Mitchell koja se inače bavi slučajevima seksualnih napada.

"Rekli ste da ste prestravljeni. Mnogo mi je žao zbog toga, to nije u redu", kazala je tužiteljka na početku svog izlaganja.

Tužiteljka Mitchell je Fordovu ispitivala o ljudima, datumima i mjestima povezanim sa napadom, ali ne i o eksplicitnim detaljima.

Demokrate su uglavnom hvalile hrabrost Fordove da javno govori o tome što joj se desilo.

Odbor za pravosuđe bi u petak ujutru trebalo da glasa o Kavanoovoj nominaciji za Vrhovni sud.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG