Linkovi

Kandidata za sudiju Vrhovnog suda čekaju teška pitanja


U.S. Capitol 03.09.2018
U.S. Capitol 03.09.2018

Kandidat predsjednika Donalda Trumpa za sudiju Vrhovnog suda, savezni sudija Brett Kavanaugh, može da očekuje teška pitanja po širokom spektru tema kada počne njegovo saslušanje pred Senatom u utorak, uključujući i njegovo stajalište po pitanju abortusa, prava homoseksualaca i predsjedničkih ovlaštenja.

Bijela kuća se nada da će Senat u punom sastavu potvrditi 53 godine starog Kavanaugh-a za devetog člana suda u septembru, na vrijeme kako bi popunio prazninu ostalu nakon penzionisanja sudije Anthony Kennedy-a, kada sud započne novi mandat 1. oktobra.

Međutim, demokrate su od početka obećale da će se boriti protiv Kavanaughove nominacije, strahujući da bi njegovo doživotno postavljenje moglo da obezbijedi snažno konzervativan sud generacijama.

Demokrate će vjerovatno pokušati da predstave Kavanaugh-a kao nekog ko je previše povezan sa Trumpom i ko će pokušati da vodi konzervativnu agendu u visokom sudu. Od republikanaca se očekuje da će pokušati da oslikaju kandidata kao nezavisnog mislioca i principijelnog pravnika.

Arhia - Kandidat za sudiju Vrhovnog suda, Bret Kavano, stiže na Kapitol hil u Vašintgonu, 10. jula 2018, dok se zgrada Vrhovnog suda vidi u pozadini.
Arhia - Kandidat za sudiju Vrhovnog suda, Bret Kavano, stiže na Kapitol hil u Vašintgonu, 10. jula 2018, dok se zgrada Vrhovnog suda vidi u pozadini.

Jedna od glavnih tema povodom kojih će Kavanaugh biti pitan biće odluka Vrhovnog suda iz 1973. u slučaju Roe vs. Wade, u kome je ženama dato pravo na abortus.

Kavanaugh, koji se borio za zaštitu života, nije rekao da li vjeruje da je taj slučaj zaključen ispravno i nije vjerovatno da će to uraditi tokom saslušanja.

Druga ključna tema na saslušanju biće Kavanaugh-ovi pogledi na izvršnu vlast. On je zagovarao da predsjednik treba da bude oslobođen građanskih parnica, krivičnog gonjenja i istraga dok je na dužnosti. Njegov stav oblikovan je njegovom ličnom umiješanošću u istragu kada je radio za nezavisnog istražitelja Ken Starr-a, tokom istrage predsjednika Bila Clintona kasnih 1990-ih godina.

To pitanje bi moglo da bude značajno za Trumpa, ukoliko visoki sud bude pozvan da donosi presudu po pitanjima povezanim za tekuću istragu specijalnog tužioca Roberta Mueller-a o vezama Trumpove administracije sa Rusijom i nekoliko građanskih tužbi protiv Trumpa koje su na čekanju.

Kavanaugh će se takođe suočiti sa teškim pitanjima o kontroli čovjekove okoline, afirmativne akcije ("pozitivne diskriminacije") i o konfliktu između religijskih vjerovanja i prava homoseksualaca.

Kavanaugh-ov učinak sudskih mišljenja pokazuje da je on konzervativac koji se protivi abortusu i koji podržava korporacije protiv vladinih regulativa. On je i katolik koga podržavaju evangelističke hrišćanske grupe.

Većina nezavisnih analitičara Vrhovnog suda predviđa, sudeći po stotinama odluka koje je Kavanaugh napisao na apelacionom nivou sudstva, da će on, ukoliko njegovo imenovanje bude potvrđeno, češće biti na strani konzervativaca, prije nego što će predstavljati varljiv glas kakav je često bio glas sudije Kenedija po ključnim pitanjima koja su podržavala liberalnu intepretaciju zakona SAD.

Očekuje se tajno glasanje

Eventualno glasanje punog Senata o Kavanaugh trebalo bi prema očekivanjima da bude tajno, u situaciji u kojoj republikanci, nakon smrti republikanskog senatora John McCaina, imaju tijesnu većinu od 50 prema 49. Ali, guverner Arizone, Doug Doucey, ima obavezu po zakonima države da imenuje drugog republikanca kao zamjenu McCainu. On je rekao da očekuje da će to uraditi narednih dana.

Arhiva - Predsednik Donald Tram razgovara sa sudijom Bretom Kavanom o njegovoj nominaciji za Vrhovni sud, u priusutvu Kavanove porodice, u Istočnoj sobi Bele kuće, 9. jula 2018.
Arhiva - Predsednik Donald Tram razgovara sa sudijom Bretom Kavanom o njegovoj nominaciji za Vrhovni sud, u priusutvu Kavanove porodice, u Istočnoj sobi Bele kuće, 9. jula 2018.

Ukoliko svi republikanci, njih 51, budu podržali Kavanaugh-a, on bi mogao da postane 114. sudija Vrhovnog suda. U ovom momentu, ni jedan republikanac nije rekao da će odbiti njegovu nominaciju, dok ni jedan demokrata nije rekao da je će je podržati.

Od demokrata se očekuje da većinom glasaju protiv nominacije, mada trojica demokratskih senatora, koji su glasali za prvu Trumpovu nominaciju za sud, za Niel Gorsuch, tek treba da oglase protivljene ili podršku Kavanaugh-u, čekajući saslušanje o potvrdi imenovanja.

Takođe, demokratski senatori Joe Donelly iz Indijate, Heidi Hajtcamp iz Sjeverne Dakote i Joe Manchin iz Zapadne Virdžinije suočiće se sa teškim bitkama za ponovni izbor u novembru u državama u kojima je Tuamp na izborima 2016. lako pobijedio. Oni bi mogli da se suoče sa pritiskom glasača da podrže Trupov izbor za sudiju.

XS
SM
MD
LG