Linkovi

Bijela kuća kritikuje drugi navod o Kavanaughovom seksualnom zlostavljanju


Bijela kuća
Bijela kuća

Bijela kuća je odbacila nove navode o seksualnom zlostavljanju protiv federalnog sudije Bretta Kavanaugha, kandidata predsjednika Donalda Trumpa za Vrhovni sud SAD.

Magazin New Yorker objavio je kasno u nedjelju da dvoje senatora SAD istražuju optužbe žene koja tvrdi da se Kavanaugh skinuo go na žurci u studenskom domu na Yale univerzitetu tokom akademske godine 1983-1984.

Deborah Ramirez, sada 53 godine stara, opisala je incident u intervjuu nakon što ju je kontaktirao magazin i rekla da je Kavanaugh isturio svoj penis ka njenom licu i izazvao je da ga dotakne bez njene saglasnosti, kada ga je odgurnula.

Portparolka Bijele kuće, Kerri Kupec, objavila je saopštenje odbacujući izvještaj. "Ova 35 godina stara nepotrijekpljena tvrdnja posljednja je u koordiniranoj prljavoj kampanji demokrata ciljanoj da uništi dobrog čovjeka", rekla je Kupec. "Tvrdnje su porekli svi koji su rekli da su bili prisutni i u cjelosti su nesaglasne sa onim što mnoge žene i muškarci koji su znali sudiju Kavanaugha u to vrijeme govore. Bijela kuća stoji čvrsto iza sudije Kavanaugha".

Sudija Brett Kavanaugh
Sudija Brett Kavanaugh

Ramirez je priznala novinarima New Yorkeru, Ronanu Farrowu i Jane Mayeru, da je tada pila i da ima praznine u sjećanju. Ali nakon što se konsultovala sa svojim advokatom, Ramirez je rekla magazinu da se osjeća sigurnom dovoljno u pogledu onoga što se dogodilo.

Kavanaugh je odbacio navode koje je iznijela Razmirez u saopštenju izdatom preko Bijele kuće, nazivajući ih "prljavim, jednostavnim i prostim".

New Yorker kaže da im nije uspjelo da nađe svjedoke.

Nekoliko kolega Kavanaugha sa Yaela kažu da on nikad ne bi učinio tako nešto. Ali, neki od kolega Ramirezove ustaju u odbranu njenog integriteta i prisjećaju se da su viđali Kavanaugha često pijanog.

Pomoćnik jednog od senatora koji istražuju priču kaže da "optužbe djeluju kredibilne i uzimamo ih vrlo ozbiljno. Ukoliko su osnovane, jasno su diskvalifikujuće".

Nove optužbe izazvale su da ključni senatori pozovu na "momentalno odlaganje" bilo kakvog postupka u Senatovom Komitetu za pravosuđe, koji razmatra nominaciju Kavanaugha. Diane Feinstein iz Kalifornije, glavna demokratkinja u Komitetu, poslala je u nedjelju pismo republikanskom predsjedavajućem Charlesu Grassleyju zahtijevajući od njega da se obrati po pitanju novih optužbi FBI-u, kako bi se obezbjedio "fer i nezavisan proces u kojem bi bile prikupljene sve činjenice".

Žena koja je optužila Kavanaugha za seksualni napad 1982. pristala je da svjedoči pred Komitetom za pravosuđe u četvrtak ujutro.

Detalji pod kojim uslovima će Christine Ford iznijeti svoju priču i dalje se razrađuju. U izvještaju se kaže da su njeni advokati pristali da Fordova ide prva, a da je slijedi Kavanaugh.

Troje advokata su uz nezadovoljstvo pristali na odluku Komiteta da ne poziva druge svjedoke. Među njima je i Kavanaughov prijatelj, Mike Judge, za koga Fordova kaže da je bio u sobi kada se dogodio navodni seksualni napad.

"Uprkos prijetnjama po svoju bezbjednost i život, doktorica Ford vjeruje da je važno za senatore da čuju direktno od nje o seksualnom napadu kojem je bila izložena", kažu advokati u izjavi. Naveli su da su drugi svjedoci "neophodni za fer saslušanje".

Takođe, treba da se odredi ko će tačno ispitivati Fordovu. U senatskom Komitetu postoji 21 član - 11 konzervativnih republikanaca i 10 demokrata.

"Više senatora prezrivo je odbacilo njene (Fordove) navode i treblao bi da na njihovim ramenima bude odgovornost da je pitaju pitanja", kažu advokati Fordove.

Ali, republikanci ne žele da izgleda kao da maltretiraju ženu koja tvrdi da je žrtva seksualnog napada samo nekoliko nedjelja prije izbora za Kongres, od kojih zavisi ko će kontrolisati Kongres.

U svom saopštenju od nedjelje, Kavanaugh kaže da očekuje "da svjedoči u četvrtak zbog istine i odbrane svog dobrog imena - i reputacije karaktera i integriteta koje sam gradio čitav život - protiv tih optužbi u posljednjem trenutku".

Kavanaugh je izbor predsjednika Trumpa za popunjavanje prazne stolice u Vrhovnom sudu SAD, nakon penzionisanja sudije Anthonyja Kennedyja.

Njegova potvrda u Senatu koji kontrolišu republikanci djelovala je sigurna, dok Fordova nije u intervjuu za Washington Post rekla da je Kavanaugh seksualno nasrnuo na nju na kućnoj žurci, kada su bili srednjoškolci u Marrylandu i kad je imala 15 godina.

Prema Fordovoj, pijan 17-ogodišnjak Kavanaugh prikovao ju je za krevet i pokušao da joj strgne odjeću. Rekla je da je stavio šaku preko njenih usta kad je pokušala da vrisne. Fordova kaže da se plašila da bi Kavanaugh mogao da je nehotice ubije prije nego što uspe da pobjegne.

Kavanaugh je negirao da je seksualno zlostavio bilo koga u bilo koje vrijeme u svom životu. Brojne žene koje su ga poznavale i radile sa njim kroz njegovu pravnički karijeru kažu da je imao puno poštovanje prema njima.

Trump je doveo u sunmnju tvrdnje Fordove, napisavši na Twitteru u petak da "ukoliko je napad... bio tako strašan kako ona kaže, trebalo bi da je optužnica momentalno podignuta" u policiji.

Taj tweet je izazvao odgovore u vidu svjedočenja žrtava seksualnih napada, pod hashtagom #WhyIDidntReport ("zbog čega nisam prijavila") i prijekor nekih ključnih republikanaca.

Bijela kuća je neupitnim nazvala karakter Kavanaugha i pravničke kvalifikacije.

XS
SM
MD
LG