Linkovi

Amerika sve manje privlačna stranim studentima


Stotine postdiplomaca na orijentaciji za međunarodne studente na Univerzitetu Rice
Stotine postdiplomaca na orijentaciji za međunarodne studente na Univerzitetu Rice

SAD i dalje privlače rekordan broj međunarodnih studenata, ali šokantne cijene školarine i negativna politička retorika doprinose smanjenju broja prijava za koledž, koji je postojano rastao tokom posljednje decenije.

Amerika ostaje vodeća destinacija na svijetu za više od milion stranih studenata - što je više nego dvostruko od sljedeće na zemlje na toj listi - Velike Britanije. Međutim, dok je prošle godine u SAD studiralo 1,5 odsto više studenata, stopa novih prijava - prije svega kada je reč o četvorogodišnjim studijama, ne postdiplomskim - opala je za 6,6 odsto. Taj trend je prvi put zablježen u prethodnoj godini, navodi se u godišnjem izveštaju Instituta za međunarodno obrazovanje (IIE) pod nazivom "Otvorena vrata" (Open Door).

“Ti odnosi su ključni na svakom konkurentom tržištu”, kaže Marie Royce, pomoćnica državnog sekretara za obrazovanje i kulturu u State Departmentu.

Američkoj ekonomiji strani studenti godišnje donose 42 milijarde dolara i 450 hiljada radnih mjesta.

Međutim, obrazovni radnici ističu da u situaciji kada se globalna konkurencija povećava, troškovi školarine - koji se kreću od 20 hiljada dolara godišnje za državne, do više od 70 hiljada za privatne univeritete - čine da SAD djeluju manje atraktivno međunarodnim studentima.

Gotovo dvije trećine stranih studenata (65 odsto) oslanja se na “međunarodne izvore finasiranja”, kaže portparolka IIE Catherine Moriss, dok više od polovine (59 odsto) zavisi od svog ličnog i porodičnog bogatstva.

Među studentima četvorogodišnjih studija, čak 82 odsto se oslanja na lične i porodične izvore finansiranja. Većina nema pravo na finansijsku pomoć u SAD.

Tokom poslednjih 30 godina, kaže Radžika Bandari, viši savjetnik za istraživanje i strategiju u IIE, troškovi studiranja povećali su se za 213 odsto na američkim državnim institucijama i 130 odsto na privatnim.

Strane zemlje su to primijetile i privlače studente zahvaljujući mnogo nižim školarinama i lakšim načinima za dobijanje stalnog boravka i državljanstva.

Ima vrlo konkurentnih zemalja. Nekad su bile samo Britanija i Amerika”, kaže Alen Gudman, predsjednik IIE i bivši izvršni dekan Škole za diplomatiju na Univerzitetu Georgetown. “Vlade, u sklopu svoje međunarodne politike, žele više studenata odatle i odavde. SAD imaju pravu konkurenciju”.

Studenti na kampusu Univerziteta Mičigen u En Arboru
Studenti na kampusu Univerziteta Mičigen u En Arboru

“Kanada”, kaže Moninder Sing, direktor Centra za međunarodne studente i stručnjake na Univerzitetu Arizona state, “oni su odradili sjajan posao preuzimajući nam tržište. To nije tako očigledno u SAD... oni stvaraju put za strane studente, koji je jednostavniji nego kod nas”.

Kada međunarodni student diplomira u Kanadi, i radi godinu dana, može da dobije dozvolu stalnog boravka.

“Ovde", dodaje Sing, “imamo ljude iz Kine i Indije, kojima može da se desi da na tako nešto čekaju 15 godina".

Put ka državljanstvu je važan za studente, čije zemlje nisu dostigle taj kvalitet života i nivo obrazovanja. Mnogi studenti, uglavnom najbolji i najtalentovaniji emigranti iz svojih zemalja - žele da rade u SAD prije povratka u domovinu. Ili žele da ostanu u SAD, gde su sloboda, izuzetnost i inovacija ključna obilježja ekonomije.

Kina i Indija šalju skoro polovinu svih međunarodnih studenata u SAD - Kina 363.341, Indija 196.271. Korekcija valute u Indiji prije dve godine učinila je da mnogi studenti iz te zemlje ostanu bez sredstava za studije u SAD. Kada je riječ o kineskim studentima, koji čine dominantnu populaciju među stranim studentima u Americi, oni su sve više nezadovoljni zbog činjenice da plaćaju punu školarinu, dok domaći studenti dobijaju subvencije i pomoć.

“Aktuelni finansijski model za visoko obrazovanje nije održiv”, smatra Lynn Pasqerella, predsjednica Asocijacije američkih koledža i univerziteta (AACU).

“Ne možemo da povećavamo školarine i nagomilavamo dugove u studentskim zajmovima za međunarodne ili domaće studente. Izvještaj 'Otvorena vrata' je zaista hitan poziv koledžima i univerzitetima da naprave sveobuhvatnu analizu načina na koji obrazujemo djecu”, dodaje Pasqerella.

“Brinem se da se neke institucije oslanjaju na stare modele i da su toliko okrenute školarini, a da u stvari treba da pokušamo da nađemo alternativne izvore prihoda. To zahtjeva da budemo inovatori”.

Politička retorika

Pored troškova, međunarodni studenti i njihove porodice kažu da ih plaši politička retorika, osećaj da nisu dobrodošli i da se javlja pitanje da li su SAD prijateljski nastrojeno i bezbjedno mjesto za studije. Imigraciona politika Trumpove administracije ograničila je broj studentskih viza i načine na koje se one obrađuju.

“Opustili smo se, jer smo imali toliko veliku prednost u odnosu na druge zemlje, jer smo bili destinacija kojoj su svi težili”, kaže Robin Lerner, predsjednica i generalna direktorka Međunarodnog konzorcijama za obrazovanje u Teksasu.

"Međutim, politička retorika, zbog koje se studenti osećaju nebezbjedno ili da nisu dobrodošli, ne pomaže”.

Bezbjednosna pitanja su problem za strane studente i porodice koje se pitaju da li će se njihovoj djeci nešto dogoditi u SAD.

“Pogledajte samo naše vijesti. Zbog čega biste poslali svoje dijete ovde”, pita Pesqerella. “Studenti ubijeni u Kaliforniji i na Flordi. Ko bi ohrabrio ljude da pod tim uslovima dolaze ovdje?”

Minut ćutanja za žrtve masovnog ubistva u Tauzend Ouksu u Kaliforniji
Minut ćutanja za žrtve masovnog ubistva u Tauzend Ouksu u Kaliforniji

​Anti-imigrantski komentari su "zapaljivi", kaže dekan za prijem na Univerzitetu Južna Kalifornija Timothy Brunold, koji često putuje u inostranstvo i razgovara sa potencijalnim studentima i njihovim porodicama.

“Stalno me pitaju za te stvari. 'Da li će moj sin ili ćerka biti dobrodošli u SAD? Da li će dobiti vizu, koja će im poslije biti oduzeta? Da li će imati priliku da rade u SAD. Ili će biti nekog ograničenja?'”, objašnjava Brunold.

Neizvjesnost i budućnost američke imigracione politike plaši neke studente, koji se brinu kako i koliko brzo će se vizne regulative promijeniti. Odlazak kući iz porodičnih razloga - proslave ili bolesti rođaka - ponekad se preskače iz straha od napuštanja zemlje.

Zabrana putovanja

I dok stručnjaci smatraju da pad broja novih prijava može da bude posljedica nekoliko faktora, on se podudara sa takozvanom zabranom putovanja, kojom je ograničena imigracija iz sedam uglavnom muslimanskih država početkom 2017. godine. Kada je potpisao uredbu, predsjednik Trump je rekao da se radi o mjeri zaštite nacionalne bezbjednosti.

TA i uredbe koje su uslijedile imale su veliki uticaj na entuzijazam međunardonih studenata u vezi sa dolaskom u SAD, tvrde stručnjaci. Ukoliko student ostane bez vize prije završetka studija, možda mora da počne iz početka u nekoj drugoj zemlji.

Obrazovni radnici nisu sjedili skrštenih ruku.

“Za našu ekonomiju i naš nacionalni interes je od vitalnog značaja da nastavimo da privlačimo najbolje studente, naučnike, inženjere, stručnjake”, navela je u januaru 2017. Asocijacija američkih univerziteta. “Zato smo u prošlosti blisko sarađivali sa prethodnim administracijama, posebno posle 11. septembra, da osiguramo da naš vizni režim spriječi ulazak onima koji žele da nam naude, ali da održimo priliv talenata, koji su dali toliko veliki doprinos našoj naciji”.

​Skoro dvije godine kasnije, SAD dramatično ograničavaju studentske i vize za razmjenu samo Siriji i Sjevernoj Koreji, kaže Lora Stain, analitičar za viznu politiku u Birou za konzularna pitanja.

Stain je prošle nedjelje za Glas Amerike izjavila da se oni koji šalju prijave iz tih zemalja mogu prijaviti za izuzeće iz predsjedničke uredbe.

Od 31. oktobra, kako kaže, izdata su 2.072 izuzeća za takve slučajeve.

Nacionalna bezbjednost, tvrde obrazovni radnici, gradi se tako što međunarodni studenti uče o američkoj demokratiji i standardima, a onda se tog pozitivnog odnosa sjećaju tokom čitavog života.

“Primjećujemo da se iznova neamerički studenti vraćaju”, kaže Robin Lerner. “Šalju svoju djecu. To se višestruko isplaćuje. Potrebno nam je više diplomata”.

“Međunarodni studenti, koji studiraju sa Amerikancima su ogromna korist za SAD”, ističe Marie Royce. “Potrebno nam je da razvijamo lidere u svim oblastima, koji mogu da odgovore na najteže izazove. Potrebni su nam ljudi koji mogu da pronađu rješenja da ostanemo bezbjedni i da nas učine prosperitetnijim. Želimo da pošaljemo poruku da nas međunarodno obrazovanje čini snažnijom zemljom”.

“Možda smo lider bez premca u tome u svijetu”, upozorava Timothy Brunold. “Ali su možda ovo prvi znaci da ta pozicija može da bude poljuljana”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG