Linkovi

Poslije izbora - mogućnost za saradnju ali i sukobe u Kongresu


U Sjedinjenim Državama se, i dalje broje glasove u pojedinim saveznim državama gdje je mala razlika između kandidata, pa budući sastav Kongresa i dalje nije poznat. Još nisu poznati pobjednici izbornih trka za mjesto u Senatu u Arizoni i Floridi, gdje su republikanski kandidati u neznatnoj prednosti. U Predstavničkom domu, demokrate bi mogle osvoje dodatna mjesta pored 30 koje su već preuzeli od republikanaca i tako učvrste većinu, osvojenu poslije osam godina. U međuvremenu, analitičari ocjenjuju da su izborni rezultati ocjena rada predsjednika Trumpa i to mješovita.

U Bijeloj kući, predsjednik Trump najavio je mogućnost da sarađuje sa demokratama sada kada će one kontrolisati Predstavnički dom.

“Volio bih da vidim dvostranačku saradnju. Volio bih da vidim jedinstvo i mislim da imamo veoma dobre šanse, možda ne u svakom pitanju ali mislim da imamo dobre šanse za to.”

Trump je takođe preuzeo zasluge za uspjehe republikanaca u Senatu.

“Mislim da rezultati potvrđuju da me ljudi vole i dopada im se kako radim svoj posao.”

Da li je moguća dvostranačka saradnja posle izbora?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi izrazila je spremnost da sarađuje sa predsjednikom u domenu zdravstvene zaštite i drugim sferama.

“Težićemo ka dvostranačju. Vjerujemo da imamo odgovornost da tražimo zajedničke tačke tamo gdje možemo da ih pronađemo. Tamo gdje ne možemo, moraćemo da se držimo svojih stavova.”

Demokrate su zadovoljne zbog osvajanja Predstavničkog doma ali razočarane zbog slabih rezultata u senatskim trkama.

Bivši kongresmen Patrick Murphy gostovao je u programu Glasa Amerike “Zajedno sa Gretom Van Susteren”.

“To nije bio ni blizu tako veliki talas kao što smo očekivali ja ili mnoge druge demokrate i mislim da zaista pokazuje da se manje radi o političkim pitanjima a više o samom Donaldu Trumpu.”

Poslije kongresnih izbora, neizvjesno je šta je put naprijed za američku politiku, smatra analitičarka Washington Posta Keren Tumulty.

“Presuda birača je veoma mješovita. “Plavi talas” je izgleda udario u “crveni zid” I mislim da će, poslije svega, našim saveznicima širom svijeta biti teško da procijene šta se događa osim što će, vjerovatno, očekivati da će rad Kongresa često biti blokiran.”

Neka vrsta saradnje Trumpa i demokrata je ipak moguća, smatra John Fortier iz Centra za dvostranačku politiku.

“Postoje stvari koje mogu da se urade ali će za to biti potrebna saradnja i demokrata i republikanaca što je teško jer su dvije strane sada toliko udaljene. Ipak, moguće je da se obave neke stvari, samo ne sa Trumpove agende.”

Međutim, predsjednik bi mogao da uzmakne ako demokrate pokrenu istrage koje se odnose na nadzor Bijele kuće, kaže Moly O Rurke.

“Život će biti veoma drugačiji u Trumpovoj Bijeloj kući sa demokratskim Predstavničkim domom koji može da se suprotstavi njegovim zakonodavnim ciljevima ali takođe počne da preispituje njegov način vođenja administracije.”

Poslije izbora za Kongres, predsjednik Trump djeluje da je istovremeno politički oslabljen - i ojačan. Po svemu sudeći, već se okrenuo razmišljanjima o bici za drugi mandat, za dvije godine, koja će sigurno biti veoma intenzivna.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG