Linkovi

Amerika formalno završava Trumpovu migracijsku politiku "Ostanite u Meksiku"


Migranti iz Srednje Amerike koji traže azil čekaju prevoz nakon što u Penitasu u Teksasu prešli rijeku Rio Grande.
Migranti iz Srednje Amerike koji traže azil čekaju prevoz nakon što u Penitasu u Teksasu prešli rijeku Rio Grande.

Sjedinjene Države formalno su okončale Trumpovu eru "ostanite u Meksiku", koja je prisilila desetine hiljada srednjoameričkih tražilaca azila da u Meksiku čekaju američke sudske procese, prema dopisu američkog Ministarstva za nacionalnu sigurnost (DHS) upućenom čelnicima agencija u utorak.

Administracija predsjednika Joea Bidena zaustavila je program, poznat kao Protokoli za zaštitu migranata (MPP), nedugo nakon što je Biden stupio na dužnost 20. januara.

Od tada je više od 11.000 migranata upisanih u program dobilo odobrenje za ulazak u Sjedinjene Države radi traženja azila, rekao je u utorak zvaničnik DHS-a za Reuters.

Demokrata Biden preokrenuo je mnoge restriktivne imigracijske politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, republikanca, rekavši da Trump nije poštovao američke zakone o azilu.

Republikanci su kritikovali Bidenove postupke, uključujući i okončanje programa MPP, rekavši da je posljednjih mjeseci potaknuo povećanje dolaska migranata na američko-meksičku granicu.

U izvršnom nalogu od 2. februara, Biden je pozvao američke agencije da pregledaju program MPP i razmisle da li da ga ukinu.

U dopisu kojim je službeno okončan program MPP, a koji je u utorak izdao sekretar DHS-a Alejandro Mayorkas, kaže se da program nije "adekvatno ili održivo unaprijedio upravljanje granicama", napominjući da su se hapšenja na granicama s vremena na vrijeme povećavala dok je program i dalje bio na snazi.

"Štaviše, na osnovu svoje procjene, dijelim uvjerenje da migracijom možemo upravljati na učinkovit, odgovoran i trajan način samo ako pristupimo pitanju sveobuhvatno, gledajući daleko izvan naših granica", napisao je Mayorkas.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG