Linkovi

Iscrpljeni američki biznisi suočavaju se sa novim krugom obaveznog nošenja maski


Konobar služi ručak klijentima u restoranu Junior's u New Yorku. NYC će uskoro zahtijevati dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 za sve koji žele večerati u restoranu.
Konobar služi ručak klijentima u restoranu Junior's u New Yorku. NYC će uskoro zahtijevati dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 za sve koji žele večerati u restoranu.

Veliki i mali biznisi, kao što su McDonald's i Home Depot, ali i lokalni studiji za jogu, vraćaju obavezno nošenje maski usljed rasta broja slučajeva koronavirusa u Americi. Barovi, teretane i restorani diljem zemlje zahtijevaju dokaz o vakcinaciji za ulazak u njihove prostore.

Nakon ljeta koje je u velikoj mjeri prošlo bez maski, to je obrt situacije koji niko nije želio vidjeti, izazvan brzim širenjem delta varijante i novim smjernicama Američkih centara za kontrolu bolesti. Međutim, vlasnici biznisa i radnici kažu da će učiniti sve što mogu kako bi njihova vrata ostala otvorena i kako ne bi usporili ekenomski rast zabilježen u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Već smo prošli kroz najgore izazove kada smo prošle godine zatvorili zatvorene prostore", rekao je Brack May, kuhar i vlasnik Cowbella, burger restorana u New Orleansu. "Hajde samo da sada idemo iznad toga."

May je nedavno počeo zahtijevati od kupaca da pokažu dokaz o vakcinaciji za objedovanje u zatvorenom prostoru. Rekao je da želi zaštititi svoje radnike, koji se moraju vakcinisati i imaju malu djecu kod kuće, kao i svoje susjedstvo, gdje su neki muzičari nedavno oboljeli od koronavirusa.

May očekuje da će na kraju, pravila o vakcinaciji poput njegovog, biti uobičajena. Sljedećeg mjeseca New York City će početi zahtijevati dokaz o vakcinaciji za ulazak u restorane, teretane i pozorišta.

Međutim za sada je veća vjerovatnoća da će se kupci susresti s obaveznim nošenjem maski. Nakon što su u maju ukinute preporuke nošenja maski za potpuno vakcinisane osobe, CDC je krajem maja preokrenuo kurs, preporučujući maske i za vakcinisane i za nevakcinisane osobe u područjima s većim prenosom.

Promjene smjernica izazvale su zabunu oko toga koja se pravila moraju primijeniti i kako. Na primjer, Walmart i Target nedavno su počeli zahtijevati da radnici nose maske, ali ne i kupci, u područjima gdje je stopa prenosa virusa velika. McDonald’s zahtijeva maske i za radnike i za kupce. Home Depot primjenjuje obavezno nošenje maski diljem zemlje.

Nekoliko mjesta, poput Louisiane, područja zaljeva San Francisco i Las Vegasa, primjenjuju obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Mnogi vlasnici biznisa nisu čekali CDC ili njihove lokalne administracije kako bi djelovali. Sredinom jula Tamra Patterson vratila je obavezno nošenje maski i smanjila kapacitet sa 200 na 65 mjesta u Chef Tam's Underground Cafe-u, čiji je vlasnik u Memphisu, Tennessee.

"Treba mi svaki dolar i novčić i peni koji mogu dobiti, ali ako nemam zdrave radnike, nemam posao. Ako su kupci bolesni, nemam ništa", rekla je Patterson.

Kupci generalno prihvataju nošenje maski, rekla je Patterson. Samo jedan kupac je napustio prostor.

PanTerra Gallery, trgovina ženske odjeće u Bisbee-u u Arizoni, uvela je ponovno obavezno nošenje maski za kupce prije nekoliko sedmica nakon rasta broja slučajeva diljem zemlje.

"Mi smo turistički grad, pa je bilo samo pitanje vremena kada će ponovno stići do nas", rekla je Lisa Wines, radnica PanTerre. Većina ljudi nema problem s novim mjerama, rekla je, ali neki se okrenu i iziđu iz trgovine.

Međutim, nove mjere ne podržavaju sve kompanije. Basilico's Pasta e Vino, restoran u Huntington Beach-u u Kaliforniji, protivio se maskama na društvenim mrežama. Znak na vratima zahtijeva od gostiju da dokažu da nisu vakcinisani.

Neki radnici, takođe, ne žele prihvatiti vraćanje mjere obaveznog nošenja maski.

Dru W., radnik trgovine mješovitom robom u Houstonu koji je zamolio da mu se ne objavljuje puno ime zbog straha od odmazde na poslu, rekao je da je potpuno vakcinisan prije nekoliko mjeseci i da uživa u slobodi koju mu je to omogućilo, jer se može kretati bez maske. Nekoliko trgovina u njegovoj blizini primjenjuje nove smjernice CDC -a, rekao je, ali on, takođe, ne želi.

"Nisam dobio obe svoje doze i bavio se prilično gnusnim nuspojavama samo da mi se kaže da se vratim na stanje kako je bilo tokom pandemije", rekao je.

Međutim, drugi radnici u maloprodaji vide maske kao važan način za okončanje pandemije. Austin Ray Shanks, koji radi u Walmartu u Monroe-u u Washingtonu, rekao je da smatra da su maske neugodne, ali potrebne. Razočaran je što ih mnogi kupci u njegovoj trgovini odbijaju nositi.

Marshall Crawley rekao je da je teretana koju posjećuje u Morrisville-u u Sjevernoj Karolini nedavno objavila kako će biti potrebne maske i za vakcinisane i za nevakcinisane. Međutim, pravilo se ne primjenjuje, rekao je.

"Čini mi se da nema smisla nositi masku, ako je niko oko mene ne nosi", rekao je Crawley, klijent menadžer u komaniji J&J Editorial, koja se bavi upravljanjem uslugama za naučno izdavaštvo.

XS
SM
MD
LG