Linkovi

Američki senat odobrio zakon za borbu protiv klimatskih promjena


Capiyol Hill
Capiyol Hill

Američki Senat usvojio je u nedjelju veliki zakon od 430 milijardi dolara namijenjen borbi protiv klimatskih promjena, snižavanju cijena lijekova i podizanju nekih korporativnih poreza.

Ovo se smatra velikom pobjedom predsjednika Joea Bidena, dok se demokrate nadaju da će pomoći njihovim izgledima da zadrže kontrolu nad Kongresom na ovogodišnjim izborima.

Senat je odobrio zakon glasanjem od 51 prema 50.

Ovaj zakon ide u Zastupnički dom na glasanje, vjerovatno u petak, kada se predstavnici planiraju nakratko sastati tokom ljetne pauze. Očekuje se da će ga oni usvojiti, čime bi prijedlog zakona bio poslat Bijeloj kući na potpis Bidenu. U izjavi, Biden je rekao da se raduje potpisivanju zakona.

"Senat stvara historiju", rekao je lider senatske većine Chuck Schumer.

"Za Amerikance koji su izgubili vjeru da Kongres može učiniti velike stvari, ovaj je zakon za vas", rekao je. "Ovaj zakon će promijeniti Ameriku u narednim decenijama."

Schumer je rekao da zakon sadrži "najhrabriji paket čiste energije u američkoj historiji" za borbu protiv klimatskih promjena uz istovremeno smanjenje troškova za energiju i neke lijekove.

Zakon ima za cilj smanjenje emisije ugljika i preusmjeravanje potrošača na zelenu energiju, uz smanjenje troškova lijekova na recept za starije osobe i pooštravanje primjene poreza za korporacije i bogate.

Demokrate tvrde da će zakon pomoći u smanjenju inflacije, ekonomske obaveze koja je također opterećivala njihove nade da će zadržati zakonodavnu kontrolu uoči predsjedničkih izbora 2024. godine.

Republikanci, tvrdeći da se zakon neće baviti inflacijom, osudili su tu mjeru kao listu želja ljevičarske potrošnje koja ubija radna mjesta i koja bi mogla potkopati rast kada je ekonomija u opasnosti da padne u recesiju.

Nacrt zakona je bio 18 mjeseci u izradi jer je Bidenov originalni sveobuhvatni plan smanjen zbog protivljenja republikanaca i ključnih poslanika iz njegove stranke.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG