Linkovi

SAD: 100 miliona Amerikanaca upozoreno na visoke temperature


ARHIVA - Elektro mreža u Dalasu, u Teksasu (Foto: REUTERS/Shelby Tauber)
ARHIVA - Elektro mreža u Dalasu, u Teksasu (Foto: REUTERS/Shelby Tauber)

Talas vrućina zahvatio je u srijedu velike dijelove Sjedinjenih Država drugi dan zaredom, sa rekordnim temperaturama u mnogim područjima i upozorenjima meteorologa na opasnost od dehidracije i izloženosti visokim temperaturama.

Oko 100 miliona Amerikanaca, od New Yorka do Las Vegasa, živi u područjima gdje će temperatura biti iznad 38 stepeni Celzijusa i gdje su izdata upozorenja na vrućinu, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, a prenosi agencija Reuters. Služba je savjetovala građane da ne izlaze napolje, da izbjegavaju naporne aktivnosti i da piju dosta tečnosti.

"Preduzimajte dodatne mjere opreza ako radite ili ste van kuće. Kada je to moguće, veće aktivnosti pomjerite za rano jutro ili veče", navodi se u preporuci za Dalas u Teksasu, gdje meteorolozi predviđaju da će temperatura dostići gotovo 44, 5 stepeni Celzijusa.

Rekordne temperature očekuju se širom Teksasa, Luizijane i Arkanzasa, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Zagađenje vazduha će biti jedan od faktora rizika za javo zdravlje tokom talasa vrućina. Zagađenje od elektro-mreže može da se udvostruči kada trafostanice rade punom parom na visokim temperaturama.

U oblasti Nove Engleske, ispuštanje ugljen dioksida poraslo je u utorak veče na 123 metričkih tona po satu - nakon što je ranije tokom dana ta stopa bila 58 tona. U Teksasu, trafostanice takođe rade punom parom zbog esktremne vrućine.

U New Yorku su, zbog visokih temperatura, otvoreni centri za rashlađivanje u bibliotekama i drugim gradskim zgradama, da bi se pomoglo građanima koji nemaju klima uređaje. Očekuje se da će temperatura u tom gradu premašiti 37 stepeni Celzijusa.

Talas vrućina zahvatio je i Evropu, u čijim dijelovima gore i požari. Naučnici upozoravaju da će ekstremne vremenske prilike biti sve učestalije zbog klimatskih promjena.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG