Linkovi

Američki Senat odobrio paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara


Uništena fabrika za preradu sjemena suncokreta nakon ruskog bombardovanja u selu Velika Kostromka, Ukrajina, 19. maja 2022.
Uništena fabrika za preradu sjemena suncokreta nakon ruskog bombardovanja u selu Velika Kostromka, Ukrajina, 19. maja 2022.

Američki Senat je u četvrtak odobrio novi paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara u borbi protiv ruske invazije. Predstavnički dom glasao je za usvajanje paketa prošle sedmice.

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden odmah potpisati mjeru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom dnevnom obraćanju u četvrtak da je odobravanje paketa pomoći od strane Senata "manifestacija snažnog vodstva i neophodan doprinos zajedničkoj odbrani slobode".

Tokom drugog događaja u četvrtak, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da administracija odobrava 100 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini. Paket pomoći uključuje još 18 haubica i 18 vozila za njihovo premještanje, te još tri protivartiljerijska radara, rekao je portparol Pentagona John Kirby.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da se još stotine ukrajinskih vojnika predalo u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, čime je ukupan broj ove sedmice porastao na 1.730.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) je u saopštenju od četvrtka naveo da registruje borce koji su napustili Azovstal, operaciju koja je počela u utorak.

"ICRC ne prevozi bivše ratne zarobljenike (POW) do mjesta gdje se drže", saopštila je organizacija.

"Proces registracije koji je omogućio ICRC uključuje popunjavanje obrasca sa ličnim podacima kao što su ime, datum rođenja i najbliži rođak. Ove informacije omogućavaju ICRC-u da prati one koji su zarobljeni i da im pomogne da ostanu u kontaktu sa svojim porodicama", navodi se.

Ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili ruski izvještaj o broju ukrajinskih boraca koji su se predali prilikom posljednjeg zadržavanja u Mariupolju. Ukrajina je izrazila nadu da bi vojnici mogli biti dio razmjene zarobljenika s Rusijom, dok je glavno rusko istražno tijelo saopštilo da namjerava da ih ispita i utvrdi da li je neko bio umiješan u zločine protiv civila.

Zauzimanje Mariupolja, predratnog grada od 430.000 ljudi duž sjeverne obale Azovskog mora, bio bi najveći uspjeh Moskve u njenoj skoro tromjesečnoj ofanzivi na Ukrajinu.

S obzirom da ruske snage fokusiraju napore na istočnu regiju Donbasa, Mihail Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog koji je bio uključen u nekoliko rundi pregovora s Rusijom, rekao je u četvrtak da je pristanak na prekid vatre s Rusijom "nemoguć bez potpunog povlačenja ruskih trupa".

"Dok Rusija ne bude spremna da u potpunosti oslobodi okupirane teritorije, naš pregovarački tim su oružje, sankcije i novac", napisao je Podolyak u objavi na Twitteru.

Visoki zvaničnik Američkog ministarstva odbrane rekao je u četvrtak da prethodnog dana nije bilo većeg napretka ni Rusije ni Ukrajine, iako ukrajinske snage "nastavljaju da vraćaju teritoriju" sjeverno i sjeveroistočno od Harkova, drugog najvećeg grada Ukrajine.

Zvaničnik nije osporio procjenu britanske obavještajne službe da su najviši ruski vojni komandanti otpušteni.

"Vidjeli smo naznake da su ruski komandanti na različitim nivoima razriješeni dužnosti", rekao je američki zvaničnik, dodajući da SAD nemaju šta da podijele o "visokim, višim nivoima" ruske komande.

Problemi ruske logistike i morala se nastavljaju, rekao je zvaničnik.

Pentagon je objavio da je najviši američki vojni oficir, general Mark Milley, predsjedavajući Udruženih načelnika štabova, u četvrtak telefonom razgovarao sa načelnikom ruskog generalštaba Valerijem Gerasimovim, što je prvi razgovor između njih dvojice od ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

"Vojni čelnici su razgovarali o nekoliko pitanja vezanih za sigurnost i usaglasili su se da linije komunikacije budu otvorene", rekao je portparol Milleyja. "U skladu s dosadašnjom praksom, pojedinosti njihovog razgovora ostaju u domenu privatnosti."

Ruska novinska agencija RIA saopštila je da su dvojica vojnih lidera razgovarali o pitanjima od "zajedničkog interesa", uključujući Ukrajinu.

Takođe, Ukrajina je u četvrtak pozdravila potvrdu nove američke ambasadorice. Američki Senat dao je odobrenje Bridget Brink, veteranskoj službenici vanjskih poslova koja je bila američki ambasador u Slovačkoj.

Ambasadorsko mjesto u Ukrajini bilo je upražnjeno od 2019. godine kada je tadašnji predsjednik Donald Trump protjerao ambasadoricu Marie Yovanovitch.

Potvrda Brinkove stigla je kada su Sjedinjene Države, takođe, nastavile s radom u svojoj ambasadi u Kijevu, pridruživši se drugim nacijama koje su se vratile otkako su se ruske snage povukle iz područja oko ukrajinske prijestolnice.

Neke informacije za ovaj izvještaj potiču od Associated Pressa, Reutersa i agencije France-Presse.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG