Linkovi

SAD ponovo otvorile ambasadu u Kijevu


Arhiv - Američka ambasada u Kijevu
Arhiv - Američka ambasada u Kijevu

Američka ambasada u Kijevu nastavila je sa radom u srijedu, izjavio je državni sekretar Antony Blinken, skoro tri mjeseca pošto su diplomate evakuisane i suspendovane sve aktivnosti diplomatskog predstavništva zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Ukrajinski narod je, uz našu bezbjednosnu pomoć, odbranio svoju domovinu pred nerazumnom invazijom Rusije, i kao rezultat toga, naša zastava sa zvijedzama i prugama ponovo se vijori iznad ambasade", naveo je Blinken u saopštenju.

Portparol ambasade SAD u Kijevu Daniel Langenkamp, uoči podizanja američke zastave, rekao je agenciji Reuters: "Zvanično ponovo pokrećemo operacije".

Langenkemp je dodao da će se u početku u misiju vratiti mali broj diplomata. Konzularne operacije neće biti odmah nastavljene, a na snazi je i dalje preporuka State Departamenta da se ne putuju u Ukrajinu, istakao je portparol američke ambasade.

Američka ambasada zatvorena je 14. februara, deset dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Službenici ambasade su prva dva mjeseca rata bili smešteni u Poljskoj, ali se otpravnica poslova vratila u Ukrajinu 2. maja i pojsetila zapadni grad Lavov.

Mnoge zapadne zemlje, među kojima su Francuska, Njemačka i Britanija, ponovo su otvorile ambasade u Kijevu tokom proteklog mjeseca, nakon što su se ruske trupe povukle iz sjevernog dijela Ukrajine da bi se usredsredile na ofanzivu na istoku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG