Linkovi

Nove američke sankcije za kompanije povezane sa sinom Milorada Dodika


Milorad i Igor Dodik
Milorad i Igor Dodik

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisao je nekoliko pojedinaca i kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, koji je već godinama pod sankcijama.

Među 7 sankcionisanih je i softverska kompanija "Prointer ITSS", te kompanija "Una World Network", u čijem je vlasništvu medijska kuća "Una TV".

Kako se navodi u saopštenju OFAC od 18. juna, oni su dio mreže koja obezbjeđuje "značajne izvore prihoda" za Milorada Dodika, i njegovu porodicu.

Milorad Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i sin Igor nadziru, navodi OFAC.

"Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore", stoji u saopštenju.

Sjedinjene Države osuđuju Dodikove kontinuirane napore da naruši institucije koje su osigurale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i region“, rekao je podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson. „Nastavićemo da razotkrivamo lažne šeme koje Dodiku i njegovoj porodici omogućavaju da eksploatišu sopstveni narod za ličnu korist".

Milorad Dodik je od ranije pod američkim sankcijama, kao i njegov sin Igor i kćerka Gorica.

Iz OFAC-a je saopšteno da je na listi sankcija stavljena "mreža od dvije osobe i sedam entiteta koji osiguravaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu, koja je od ranije na listi sankcionisanih".

Na listi sankcionisanih pojedinaca su se zbog veze sa Igorom Dodikom našli Milenko Čićić, 30 i Đorđe Đurić, 25.

"Dodik je svoj službeni položaj koristio za gomilanje osobnog bogaćenja kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom", saopšteno je iz Ministarstva finansija SAD-a.

7 firmi koje su od danas na udaru američkih sankcija su Infinity Media, K2 audio services, Kaldera Company El Pgp, Prointer ITSS, Sirius 210 i Una World Network.

6 je registrovano u Banja Luci, a jedna u Laktašima.

OFSC navodi kako je Prointer 2021. preuzeo Alternativnu televiziju (ATV), ali je vlasništvo ubrzo prebacio na Infinity Media i K-2, nakon što je ATV u januaru 2022. završio na američkoj "crnoj listi".

"Početkom 2024, trajao je proces spajanja K-2 i ATV, te bi K-2 trebalo da apsorbuje i zadrži svu imovinu ATV-a, dok bi ATV prestao da postoji", pojašnjavaju iz OFAC-a.

Za Čičića i Đurića, pojedince koji su novi na listi sankcija, Ured navodi da zauzimaju vlasničke i direktorske pozicije unutar mreže, ali da Igor u konačnici "upravlja finansijskim odlukama", te da je njegovo odobrenje potrebno za poslovne odluke.

"Đurić i Igor [Dodik] su namjerno preduzeli korake da prikriju da su uključeni u offshore bankovni račun, i entitet nad kojim dijele kontrolu, čime je vjerovatno omogućeno Igoru [Dodiku] da premjesti milione eura van zemlje", navodi OFAC.

"Dodik ne samo da pljačka narod BiH svojim koruptivnim ponašanjem, već i ugrožava njihovu sigurnost kroz svoje ponovljene prijetnje da će nastaviti sa otcjepljenjem RS od BiH", kaže se u saopštenju Ureda.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG