Linkovi

Američka vojska uništila dva protubrodska projektila Hutija u Jemenu


Na ovoj fotografiji koju je objavila Centralna komanda američke vojske 22. januara 2024, snage Centralne komande SAD zajedno sa Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvode udare na vojne lokacije Hutija u Jemenu.
Na ovoj fotografiji koju je objavila Centralna komanda američke vojske 22. januara 2024, snage Centralne komande SAD zajedno sa Oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvode udare na vojne lokacije Hutija u Jemenu.

Američka vojska izvela je nove napade u Jemenu rano u srijedu, uništivši dvije protubrodske rakete Hutija koje su bile usmjerene na Crveno more i koje su se spremale za lansiranje, navodi se u saopćenju američke vojske.

Američki udari, koji su se dogodili oko 2:30 ujutro, najnoviji su protiv grupe koju podržava Iran zbog ciljanja brodova na Crvenom moru, a uslijedili su nakon veće runde udara dan ranije.

Huti, koji kontroliraju najnaseljenije dijelove Jemena, rekli su da su njihovi napadi u znak solidarnosti s Palestincima dok Izrael napada Gazu. Napadi su poremetili globalno brodarstvo i produbili zabrinutost da bi posljedice rata između Izraela i Hamasa mogle destabilizirati Bliski istok.

"Snage SAD identificirale su projektile u područjima Jemena pod kontrolom Hutija i utvrdile da predstavljaju neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji", navodi se u saopćenju Centralne komande američke vojske.

"Snage SAD su nakon toga izvele napade i uništile projektile u samoodbrani."

Otkako su Sjedinjene Države 11. januara počele s napadima na vojne lokacije Hutija u Jemenu, Pentagon kaže da je uništeno ili degradirano preko 25 objekata za lansiranje i raspoređivanje projektila i više od 20 projektila.

Glasnogovornik Pentagona general-major Patrick Ryder na brifingu o utorak je napomenuo da su posljednje akcije Hutija bile 18. januara, što sugerira da su napadi imali utjecaja.

"Od tada smo poduzeli nekoliko napada samoodbrane, kada je postojala neposredna prijetnja ili očekivano lansiranje", rekao je.

Bidenova nova strategija za Jemen ima za cilj da oslabi militante Huti, ali je daleko od toga da porazi grupu ili se direktno suprotstavi Iranu, glavnom sponzoru Hutija, kažu stručnjaci.

Čini se da je strategija - mješavina ograničenih vojnih udara i sankcija - usmjerena ka kažnjavanju Hutija dok pokušava ograničiti opasnost od šireg bliskoistočnog sukoba.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG