Linkovi

Američke i britanske snage izvele nove udare u Jemenu


Američke i britanske snage pokreću nove napada na Hutije. (Foto: Handout/US Central Command (CENTCOM)/ AFP)
Američke i britanske snage pokreću nove napada na Hutije. (Foto: Handout/US Central Command (CENTCOM)/ AFP)

Američke i britanske snage izvele su u ponedjeljak novu rundu napada u Jemenu, gađajući podzemno skladište Hutija, kao i rakete i opremu za nadzor koje koristi grupa povezana sa Iranom u napadima na brodove na Crvenom moru, saopštio je Pentagon.

Huti, koji kontrolišu najnaseljenije dijelove Jemena, navode da su njihovi napadi znak solidarnosti sa Palestincima dok Izrael napada Gazu.

Njihovi napadi su poremetili pomorski saobraćaj na svjetskom nivou i podstakli strah od inflacije. Oni su također produbili zabrinutost da bi posljedice rata između Izraela i Hamasa mogle da destabilizuju Bliski istok.

U posljednjem napadu, američke i britanske snage izvele su osam napada, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je potpisalo šest zemalja.

„Ovi precizni napadi imaju za cilj da poremete i smanje potencijale koje Huti koriste da ugroze globalnu trgovinu i živote nedužnih pomoraca”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao je u saopštenju da su napadi izvedeni u samoodbrani.

„Ova akcija će zadati još jedan udarac njihovim ograničenim zalihama i sposobnosti da ugroze globalnu trgovinu”, rekao je on.

Za sada, više rundi napada tokom prošlog mjeseca nije uspjelo da zaustavi napade Hutija na brodove. Teretni brodovi su pauzirali ili skrenuli sa Crvenog mora koje vodi do Sueckog kanala, najbrže teretne rute iz Azije u Evropu. Mnogi brodovi su primorani da krenu dužom rutom preko Rta dobre nade.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG