Linkovi

Američka vlada dostigla limit duga


ilustracija
ilustracija

Vlada SAD-a trebala bi u četvrtak dostići limit za zaduživanje u iznosu od 31,4 biliona dolara, usred sukoba između Predstavničkog doma pod kontrolom republikanaca i demokrata predsjednika Joea Bidena koji bi mogao dovesti do fiskalne krize za nekoliko mjeseci.

Republikanci, sa nedavno osvojenom većinom u Predstavničkom domu, imaju za cilj da iskoriste gornju granicu saveznog duga koju je propisao Kongres kako bi izrekli smanjenje potrošnje od Bidena i Senata predvođenog demokratama.

Rok od četvrtka će imati mali trenutni efekat, jer su zvaničnici Trezora spremni da počnu sa primjenom hitnih mjera za upravljanje gotovinom kako bi spriječili neizvršenje obaveza. Ozbiljniji rizici pojavit će se bliže junu, kada se Vlada približi takozvanom X datumu, nakon kojeg bi trezor ostao bez vanrednih manevara.

Prije tog roka, nije bilo znakova da je bilo koja strana voljna popustiti.

"To je nešto što bi trebalo da se uradi bez uslova. Ne bi trebalo da pregovaramo oko toga. Osnovna dužnost Kongresa je da to uradi", rekla je novinarima sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Republikanci umjesto toga sprovode plan "prioriteta duga" koji bi nastojio spriječiti neizvršenje obaveza pozivajući Ministarstvo finansija da da prioritet otplatama duga, a moguće i drugim prioritetima kao što su socijalno osiguranje i Medicare, ako se granica probije tokom pregovora. Republikanci se nadaju da će zakon završiti do kraja marta.

Izgledi za prekretnicu izazvali su zabrinutost u Washingtonu i na Wall Streetu zbog teške borbe oko gornje granice duga ove godine koja bi mogla biti barem jednako ometajuća kao i dugotrajna bitka iz 2011., koja je dovela do smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a i godina prisilne smanjenje domaće i vojne potrošnje.

"Nećemo kasniti s otplatom duga. Imamo mogućnost da upravljamo servisiranjem i plaćanjem naših kamata. Ali na sličan način ne bismo trebali slijepo povećavati gornju granicu duga", rekao je za Reuters predstavnik Chip Roy, vodeći konzervativac.

Roy je odbacio zabrinutost zbog uznemirenja tržišta i rizika od recesije.

"To je ono što kažu svaki put. To je kao sat", rekao je Roy u intervjuu. "Već se krećemo prema recesiji. Pitanje je kako će to izgledati - osim ako nas kombinacija monetarne i fiskalne politike ne spasi naše gluposti da smo potrošili toliko novca."

Kongres je usvojio sveobuhvatnu gornju granicu duga, zakonski maksimum duga koji vlada može izdati, 1939. godine, s namjerom da ograniči njegov rast. Mjera nije imala taj efekat, jer je u praksi Kongres tretirao godišnji budžetski proces -- odlučivanje o tome koliko novca će se potrošiti -- odvojeno od gornje granice duga -- u suštini, pristajajući da pokrije troškove prethodno odobrene potrošnje.

Ne očekuje se da će pregovori o određivanju prioriteta duga i potrošnji dobiti puni zamah sve dok se poslanici ne vrate u Washington sljedeće sedmice.

Republikanski plan poziva na balansiranje saveznog budžeta za 10 godina ograničavanjem diskrecione potrošnje na nivoe 2022. i korištenjem nadzora Predstavničkog doma za identifikaciju federalnih programa koji se mogu eliminisati ili smanjiti u računima za potrošnju za koje se očekuje da će izaći iz Odbora za izdvajanje sredstava kasnije ove godine. godine.

U međuvremenu, republikanci u Predstavničkom domu obećavaju da će odbaciti sveobuhvatne zakone o državnom finansiranju lidera većine u Senatu Chucka Schumera, slično dvostranačkom omnibus paketu od 1,66 biliona dolara koji je Kongres usvojio krajem prošle godine.

Zvaničnici Bijele kuće također napominju da su republikanci u Kongresu podržali višestruka povećanja gornje granice duga kada je republikanac Donald Trump bio predsjednik.

Kongres i Bijela kuća vjerovatno imaju rok do početka juna da pronađu dogovor o vladinom finansiranju, prije nego što se Washington mora suočiti s avetom prvog neizvršenja obaveza, prema ministrici financija Janet Yellen.

"Optimisti smo da će demokrate doći za sto i pregovarati u dobroj vjeri", rekao je republikanski predstavnik Ben Cline, koji vodi konzervativnu radnu grupu za budžet i potrošnju. "Postoji mnogo prostora za pregovore kada su u pitanju koraci koji se mogu poduzeti za rješavanje fiskalne krize u kojoj se nalazimo."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG