Linkovi

Protesti kod američke ambasade u Sarajevu: Poziv Bidenu da posjeti BiH


Sarajevo: Građani protestovali kod američke ambasade
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Protestom kod Ambasade SAD-a u Sarajevu, oko 50 građana zatražilo je pomoć američkog predsjednika Joe Bidena poručujući da je njegova podrška potrebna građanima BiH.

"Predsjedniče Biden, dođite u posjetu Sarajevu, samo tako je moguća promjena", jedna je od poruka koja se mogla vidjeti na transparentima.

Obratili su se i predstavnicima Europske unije u BiH navodeći da je BiH potreban zapadni put i da na trenutnom putu zemlja samo stagnira.

"Nezadovoljan sam zbog Europske unije koja ne učestvuje u rješavanju problema u BiH i što su pustili pojedincima, nacionalistima iz Republike Srpske i HDZ-a da ruju BiH. Dozvolili su da Milorad Dodik destruiše institucije BiH. Molio bih predsjednika SAD-a da dođe u BiH i pomogne ljudima koji su siromašni. Radio sam u policiji i penzija je nikakva", kazao je Šefik Isanović za Glas Amerike.

Organizator okupljanja je nevladina organizacija Restart. Građani, koji su jutros došli kod Ambasade, nosili su transparente na kojima su odštampane američke zastave.

Nezadovoljni zbog situacije u kojoj se država nalazi, na transparentima su, između ostalog, napisali "Ne dozvolite da nam djeca odlaze" i "Zaustavite i kaznite antidržavno djelovanje". Jedan od transparenata na današnjim protestima bile su i spojene zastave BiH i SAD-a preko kojih je pisalo "Friends" - "Prijatelji".

Građani su istakli i transparente kojima kritikuju američkog izaslanika za izmjene Izbornog zakona u BiH Matthewa Palmera.

Protest kod Ambasade SAD-a u Sarajevu, 1. novembar 2021.
Protest kod Ambasade SAD-a u Sarajevu, 1. novembar 2021.

Na proteste je došla i penzionerka Mirha Šehović.

"Moja građanska dužnost je doći na proteste jer svi podržavaju građansku BiH. Penzija mi nije dovoljna za normalan život - samo da preživim. Uvijek moram imati pomoć djece ili nekoga drugog", rekla je je za glas Amerike.

U međuvremenu se oglasila Ambasada SAD-a u BiH navodeći na svom Facebook nalogu: "SAD su upoznate sa protestima koji su održani ispred ambasade. Podržavamo slobodu izražavanja i pravo građana na mirno okupljanje. Za nas je mišljenje građana Bosne i Hercegovine veoma važno. Ambasada je danas zatvorena zbog praznika, ostajemo spremni za razgovor za zabrinutim građanima. Također, potičemo lidere da rade na izgradnji stabilne i prosperitne budućnosti, neopterećene korupcijom, kakvu građani i zaslužuju."

Neki od zahtjeva građana su pomoć Amerike u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Drugi zahtjevi uključuju:

  • Mi, građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak, uključujući i prijetnju silom;
  • Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ...);
  • Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ne mijenjamo parcijalno, već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multikulturalno društvo;
  • Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH;
  • Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

Prošle sedmice grupa građana organizirala proteste i ispred OHR-a kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog trenutne političke situacije u državi.

XS
SM
MD
LG