Linkovi

Ambasada SAD: Amerika nije neprijatelj BiH. Drugi rade protiv interesa građana.


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Ambasada SAD-a u BiH odbacuje smiješne teorije zavjera koje šire pojedini političari i mediji u njihovoj službi.

Ambasada nije precizirala na šta se konkretno odnosi reagiranje, ali je uslijedilo nakon teksta u kojem Večernje novosti pišu o tome da Ambasada SAD-a u BiH vrši pritisak na Tužilaštvo BiH da procesuiraju predsjednika RS Milorada Dodika. Tekst Večernjih novosti prenio je danas RTRS. Saopštenje američke ambasade prenosimo u cijelosti:

„Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH odlučno odbacuje potpuno smiješne teorije zavjera koje šire pojedini političari i mediji u njihovoj službi. Šokantno je da ti pojedinci sa govornica iznose potpune laži, posebno uzimajući u obzir koliko je lako pobiti njihove neosnovane tvrdnje. Takva retorika je neodgovorna, zapaljiva i izvan svih demokratskih normi.

Očigledno je da se određene političke grupe boje da će njihove koruptivne i nezakonite aktivnosti biti istraživane i procesuirane. Umjesto da se usredotoče na pitanja od stvarne važnosti za građane BiH, njihova sebična logika je da pokušaju zavarati građane stvaranjem lažnih neprijatelja. Sjedinjene Američke Države neće dopustiti da budu prikazane kao neprijatelj ljudi u BiH kada je jasno da drugi aktivno rade protiv interesa samih građana.

U skladu s našom dugogodišnjom podrškom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH, kao i dobrobiti svih građana ove zemlje, nastavićemo insistirati na mjerama neophodnim za izgradnju pravosudnog sistema koji će se boriti protiv terorizma i korupcije, kao i mjerama za poboljšanje vjerodostojnosti i transparentnosti izbora, uključujući i ukazivanje na izborne prijevare svaki put kada ih uočimo.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG