Linkovi

AMBASADA SAD, EU: Fizički napadi na novinare su neprihvatljivi. Kada novinari utihnu, društvo pati


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Ambasada se oglasila na svom zvaničnom twitter nalogu. U Twittu su označene redakcije Klix.ba, BHRT, Al Jazeera Balkans (AJB) kao i, lično, novinar BN Televizije koji je pretučen u Banja Luci.

Odlučno branimo pravo novinara da izvještavaju bez straha i represije. Kada novinari utihnu - društvo pati, navodi se u reakciji Ambasade SAD u Sarajevu.

Novinari Klix.ba i AJB napadnuti su prilikom protesta veterana u Sarajevu.

Kombi BHRT oštećen je a vozač povrijećen prilikom napad maskirane grupe u Konjicu, dok je Vladimir Kovačević, novinar BN Televizije pretučen ispred svog stana u Banja Luci.

Na napade na novinare reagirala je i Evropska Unija u BiH.

"Novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj posao potpuno bezbjedno u Bosni i Hercegovini. Napadi na medije, kao u najnovijem slučaju novinara Vladimira Kovačevića, predstavljaju kršenja novinarskih prava, jer je njihova bezbjednost preduslov za slobodu govora i slobodu medija.

Evropska unija oštro osuđuje bilo kakve prijetnje i fizičke napade na novinare i medijske slobode, te apeluje na agencije za sprovođenje zakona u BiH da u potpunosti istraže takve slučajeve kako bi se osigurali bezbjedni uslovi rada za sve novinare.

U okviru priprema Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Evropska unija, između ostalog, razmatra činjenice, uključujući kako se institucije u Bosni i Hercegovini odnose prema govoru mržnje, napadu, prijetnjama i pozivanjima na nasilje, na i izvan interneta.

Sloboda izražavanja, sloboda medija i bezbjednost novinara predstavljaju važne prioritete za Evropsku uniju i, kao dio kopenhaških političkih kriterija, su ključni aspekti procesa EU integracija zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Pomno pratimo ova pitanja pri ocjenjivanju spremnosti BiH da se približi Evropskoj uniji. Očekujemo punu podršku svih vlasti u BiH u ostvarivanju ovih političkih prioriteta.", stoji u reakciji EU u BiH poslatoj medijima.

XS
SM
MD
LG