Linkovi

Američki zvaničnici pozivaju tehnološke kompanije da budu oprezne sa vještačkom inteligencijom


Logo OpenAI, Boston, 21. mart, 2023. (Foto: AP/Michael Dwyer)
Logo OpenAI, Boston, 21. mart, 2023. (Foto: AP/Michael Dwyer)

Direktorica vodeće američke agencije za cyber bezbjednost ima poruku za naučnike i lidere tehnoloških kompanija koji su upozorili da vještačka inteligencija može da dovede do kraja čovječanstva: "Preduzmite akciju".

"Ako zaista mislite da te sposobnosti mogu dovesti do istrebljenja čovječanstva, hajde da se okupimo i uradimo nešto povodom toga", izjavila je u srijedu Jen Easterly, direktorica Agencije za cyber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture (CISA).

"Dok pokušavamo da napravimo regulatorni okvir, razmislite o samoregulaciji", rekla je ona na događaju organizacije Axios u Washingtonu. "Razmislire šta možete da uradite da to usporite", poručila je ona.

Direktorica CISA-e govorila je dan nakon što je više od 350 istraživača i direktora tehnoloških kompanija izdalo upozorenje u jednoj rečenici o opasnostima vještačke inteligencije, ili AI.

"Ublažavanje rizika izumiranja od vještačke inteligencije trebalo bi da bude globalni prioritet, pored drugih društvenih rizika, kao što su pandemije i nuklearni rat", navodi se u postu na internet stranici Centra za bezbjednost AI.

Jen Easterly, direktorica Agencija za cyber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost, Washington, 16. februar, 2023. (Foto: AP/Patrick Semansky)
Jen Easterly, direktorica Agencija za cyber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost, Washington, 16. februar, 2023. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Među onima koji su potpisali upozorenje bili su: jedan od osnivača i izvršni direktor kompanije OpenAI, koja stoji iza Chat GPT-a, glavni direktor za tehnologiju Microsofta, izvršni direktor istraživačke laboratorije za AI Googlea i Geoffrey Hinton, koji je ponekad nazivan "kumom vještačke inteligencije".

Hinton je ranije u maju dao otkaz u Googleu kako bi se fokusirao na upozoravanje drugih o opasnostima vještačke inteligencije.

Američki vladini zvaničnici, kao i Easterly, također su upozoravali na opasnosti od AI.

"Vještačka inteligencija će biti najmoćnija sposobnost našeg vremena", rekla je ona studentima Univerziteta Vanderbilt ranije ovog mjeseca.

"Verujem da će to također biti najmoćnije oružje našeg vremena" dodala je ona. "Dok će jedna osoba koristiti ovu tehnologiju za planiranje večernje zabave, druga će je iskoristiti za planiranje cyber napada ili terorističkog napada."

Easterly je ranije pozvala na "pametnu regulaciju" tehnologije i proizvoda AI, upozoravajući da su tehnološke kompanije previše fokusirane na brzu prodaju proizvoda AI i da ne obraćaju dovoljno pažnje na bezbjednost.

Ranije u maju ona je rekla da je CISA vodila razgovore sa tehničkim kompanijama o tome u kom smjeru će da ide vještačka inteligencija.

U aprilu je Sekretarijat za unutrašnju bezbjednosti pokrenuo sopstvenu inicijativu u vezi sa opasnostima koje predstavlja vještačka inteligencija.

"Moramo da se pozabavimo mnogim načinima na koje će vještačka inteligencija drastično promijeniti pejzaž prijetnji i proširiti arsenal alata koje posjedujemo da bi uspeli u suočavanju sa tim prijetnjama", izjavio je tada sekretar za unutrašnju bezbjednosti Alejandro Mayorkas.

XS
SM
MD
LG