Linkovi

Afroamerikanci gube vjeru u Bidena i demokrate


Joe Biden (Foto: AP/Alex Brandon)
Joe Biden (Foto: AP/Alex Brandon)

Bahta Mekonnen, 28-godišnji kapetan američke vojske iz Georgije – jedne od ključnih država za ishod izbora, među milionima je građana čiji su glasovi doprinijeli da Joe Biden 2020. pobijedi na predsjedničim izborima.

Međutim, tri godine kasnije – demokrate strahuju da bi upravo on mogao biti jedan od glasača koji će Bidena koštati reizbora 2024.

Razočaran zaokretom demokrata ka ljevici, većom potrošnjom i, kako ih označava, praznim obećanjima – Mekonnen ukazuje da ne vidi adekvatnu opciju koju bi podržao na sljedećem glasanju.

„U njihovim nastupima uviđam dosta verbalne privrženosti crnačkoj zajednici, kao da žele da ostave utisak da su partija za mlade crnce ili tu populaciju u cjelini. Ali, činjenica je da to potvrđuju svojim delovanjem”, kaže on.

Afroamerikanci važe za najlojalnije pristalice demokrata. Odigrali su važnu ulogu tokom Bidenove kampanje 2020. u Južnoj Karolini. Uspjeh u Georgiji, američkom predsjedniku otvorio je put ka Bijeloj kući i većini koju su demokrate osvojile u Senatu.

Zauzvrat, glasači su očekivali da će Biden i demokrate inicirati promjenu restriktivnih zakona o glasanju, reformu policije i krivičnog pravosuđa, otplatu studentskih kredita i ekonomsko osnaživanje.

Nije, međutim, još pružio precizan putokaz za to.

Istovremeno, usredređenost na LGBTQ populaciju i temu abortusa kod birača poput Mekonnena razvijaju osjećaj otuđenosti.

„Ljevičarska orijentacija mi je odbojna – jer joj se demokrate sve više okreću”, ukazuje Mekonnen, navodeći da bi želio da se opcija koju je podržao 2020. više usredsredi na ekonomiju.

Istraživanja i ankete agencije Reuters pokazuju da glasači mlađi Afroamerikanci gubje vjeru u demokrate i Bidena, čak možda i u čitav politički proces – svega tri godine nakon najvećih protesta za rasnu ravnopravnost i građanska prava.

Međutim, uprkos tome očekuje se da će velika većina ipak podržati Bidena naspram budućeg republikanskog kandidata.

Ipak, upitno je da li će dovoljno građana izaći na birališta u ključnim gradovima, poput Atlante, Milwaukeea i Detroita, da bi Biden ostvario drugi predsednički mandat.

„Demokrate treba da shvate da je sve masovnija populacija Afroamerikanaca kojima je dosta guranja i nadziranja”, rekao je za Reuters LeLann Evans – kandidat za gradsko vijeće Nashvillea.

„Neuspjeh demokrata da obezbijede veće olakšice za studentske kredite ili legalizuju marihuanu je razočaravajući. Agresivniji pristup republikanaca kada su na vlasti – ostavlja utisak da rješavaju stvari”, kaže on.

Crnci čine 14,2% američke populacije, što iznosi 42,7 miliona ljudi, što je porast od 30% u odnosu na 2000, pokazuje podaci nevladinog istraživačkog centra Pew. U poređenju sa ostatkom američkog stanovništva – ta populacija je pet godina mlađa, prosječne starosti 33 godine.

Njihova lojalnost demokratama ključna je da ta partija nastavi da pobeđuje u Pennsylvaniji, Michiganu i Georgiji i povrati okruge na jugu zemlje.

Međutim, dešava se suprotno.

Njihova izlaznost u 2022. manja je za oko 10 odsto u poređenju sa 2018, pokazuju podaci koje je Washington Post objavio na osnovu ankete sprovedene prilikom popisa stanovništva.

Za to vrijeme, izlaznost bjelačkog stanovništva smanjena je za 1,5 odsto.

Zajednička anketa Reutersa i Ipsosa, sprovedena od 11. do 17. jula, pokazuje da bi 18 odsto Afroamerikanaca prije izabralo Donalda Trumpa nego aktuelnog predsjednika Bidena.

Ukazali su takođe da su spemniji da podrže kandidata koji se zalaže za ograničavanje abortusa i povećanje izdataka za finansiranje policije.

U globalu demokrate podržavaju crnački glasači koji se zalažu za pravo glasa, legalan abortus i protive se rasizmu

Međutim, ta podrška slabi kada je riječ o ekonomiji.

„Tako da se brojke između 50 i 60 procenata smanjuju srazmerno tvrdnjama anketiranih da su, kada je riječ o ekonomiji, republikanci za njih podjednako dobri kao i demokrate”, rekao je Terrance Woodbury, izvršni direktor kompanije za istraživanje javnog mnenja HIT Strategies.

Julian Silas, istraživač ulaganja pripadnika crnačke zajednice, podvukao je da brojni njegovi prijatelji i članovi porodice preispituju lojalnost demokratama – analizirajući stepen poboljšanja kvaliteta njihovih života i ekonomski položaj.

On iznosi i tvrdnje da se na svake četiri godine demokratski kandidati pozivaju na značaj povećanja imovnog stanja Afroamerikanaca i smanjivanje jaza u poređenju sa bijelcima.

„U suštini se ništa ne dešava”, podvlači on.

„Čini se da govore o temama koje djeluju dobro sa kojima mogu da se uskladim: smanjivanje studentskog kredita, ili duga za vlasništvo nad domom. Međutim, stvari se ne kreću dovoljno brzo”, podvlači on.

Stopa nezaposlenosti crnaca nalazi se na minimumu tokom mandata aktuelne američke administracije. Ipak u junu 2023. dostigla je desetomjesečni maksimum – mahom zbog toga što su Afroamerikanci napustili tržište rada.

„Ne preostaje niko osim Bidena – dok neko drugi ne dođe. Potrebno je da kao društvo prevaziđemo milje starijih belaca koji su zaduženi za sve u zemlji”, zaključuje Andre Russsel iz Chicaga.

Inače, demokrate su uložile dosta novca i vremena u nastojanjima da prošire mogućnosti za glasanje crnačkoj populaciji, omoguće njihovu registraciju u državama važnim za ishod izbora, kao i kooptaciju u izbornu kampanju.

Uz to, prvi put u američkoj historiji, potpredsjedničku funkciju obavlja pripadnica crnačke zajednice – Kamala Harris.

Ujedno je i najviše rangirana crnkinja koja obavlja političku funkciju u državi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG