Linkovi

Afganistanski zvaničnici potvrdili planove o povlačenju američkih vojnika


Američki vojnici u bazi afganistanske nacionalne vojske u Logaru (arhivski snimak)
Američki vojnici u bazi afganistanske nacionalne vojske u Logaru (arhivski snimak)

Zvaničnici u Afganistanu potvrdili su nedjelju da SAD planiraju da povuku hiljade vojnika iz te zemlje, tvrdeći da potez proističe iz "međusobnog razumijevanja" između dvije savezničke nacije. 

Izvori u Kabulu navode za Glas Amerike da bi proces povlačenja trebalo da počne za tri mjeseca, iako još nema zvanične potvrde o tom roku.

Američki mediji u subotu su prenijeli da administracija predsjednika Donalda Trumpa namjerava da već tokom naredne nedjelje objavi planove o smanjenju broja američkih vojnika u Avganistanu za oko 4.000.

Portparol avganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija tvrdi da plan o smanjenju vojnika nije povezan sa mirovnim pregovorima koji se trenutno vode između Washingtona i pobunjenih Talibana, kako bi se okončao rat koji traje već 18 godina.

"Pitanje koje se odnosi na povlačenje 4.000 vojnika je već dogovoreno u načelu između vlada Afganistana i SAD", izjavio je za Glas Amerike Dawa Khan Meenapal, koji nije otkrio više detalja.

U Avganistanu je trenutno razmješteno oko 13.000 američkih vojnika, koji učestvuju u antiterorističkim misijama, a takođe savjetuju i obučavaju afganistanske snage bezbjednosti koje se bore protiv Talibana.

U nedavnom intervjuu za Fox News, Trump je najavio da bi mogao da smanji broj američkih vojnika na oko 8.600.

Povlačenje stranih vojnika je u centru mirovnog sporazuma o kojem SAD pregovaraju sa Talibanima više od godinu dana, kako bi okončale najduži rat koji su SAD ikada vodile.

Trump je suspendovao dijalog u septembru, zbog ubistva jednog američkog vojnika u seriji napada Talibana u Kabulu.

Dvije strane vratile su se za pregovarački sto u Kataru prije sedam dana ali je Washington ponovo zaustavio pregovore u četvrtak, zbog napada Talibana na najveću američku vojnu bazu u Bagramu, sjeverno od Kabula. U tom napadu su ubijena dvojica afganistanskih civila a ranjene desetine ljudi.

XS
SM
MD
LG