Linkovi

The Washington Post: Zvaničnici obmanjivali američku javnost o ratu u Afganistanu


Američki vojnici u Avganistanu (Foto: DoD/Cpl. Kowshon Ye, U.S. Marine Corps)
Američki vojnici u Avganistanu (Foto: DoD/Cpl. Kowshon Ye, U.S. Marine Corps)

Uticajni američki dnevnik The Washington Post objavio je veliku količinu vladinih dokumenata, koji otkrivaju da su visoki državni zvaničnici doveli u zabludu američku javnost, u vezi sa 18-godišnjim ratom u Afganistanu, svojim previše optimističnim saopštenjima za koja su znali da nisu tačna, kao i sakrivanjem dokaza da je postalo nemoguće pobijediti u tom sukobu.

Post navodi da se u tim dokumentima nalazi 400 intervjua sa visokim vojnim vladinim "insajderima", koji su bez ustezanja iznijeli kritike o stvarima, koje nisu dobro urađene u Afganistanu i kako su se SAD "zaglavile" u ratu koji traje skoro dvije decenije.

Prema pisanju Posta, američki zvaničnici, od kojih je većina govorila pod pretpostavkom da njihove izjave neće biti javno objavljene, priznali su da su strategije za vođenje rata imale nedostatke i da su SAD uzaludno potrošile stotine milijardi dolara pokušavajući da naprave od Afganistana stabilnu, demokratsku naciju. U Postu se takođe navodi da intervjui podvlače neuspješne pokušaje SAD da smanje korupciju, izgrade kompetentne oružane snage u Afganistanu i smanje nivo trgovine opijuma.

Predsjednici SAD Džordž Buš mlađi, Barak Obama i Donald Tramp su se svi zarekli da će izbjeći da budu uvučeni u "građenje nacije" u Afganistanu, ali izvještaj pokazuje da su već u prvim danima rata, visoki zvaničnici zaduženi za usmjeravanje američke politike u toj zemlji, izražavali zbunjenost kada je riječ o osnovnim ciljevima Vašingtona i strategiji da se ti ciljevi ostvare.

Pentagon nije odgovorio na Postovo objavljivanje ovih dokumenata, za koje je dnevnik vodio pravnu bitku u posljednje tri godine, tražeći od vlade da ih objavi zbog njihove važnosti za američku javnost.

Procjenjuje se da je u ratu u Avganistanu, od 2001. godine, kada su SAD i saveznici izvršili invaziju i svrgnuli Talibane s vlasti, jer su pružali utočište liderima al-Kaide optuženim za terorističke napade na SAD u septembru 2001. godine, ubijeno više od 150 hiljada ljudi, među kojima civili, pobunjenici, lokalni i strani vojnici.

U konfliktu je stradalo više od 2.400 američkih vojnika, a Vašington je potrošio skoro 1.000 milijardi dolara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG