Linkovi

Afganistan: Desetine ubijenih i povrijeđenih u bombaškom napadu na džamiju


Bombaški napad u džamiji u Afganistanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Upozorenje: video sadrži uznemirujuće prizore.

Bombaš samoubica aktivirao je ekspozivnu napravu u džamiji u afganistanskoj sjeveroistočnoj provinciji Kunduz. U napadu su poginule desetine vjernika. Odgovornost su preuzeli militanti Islamske države.

Poginulo je 46 osoba, dok ih je ranjeno više od 140, javila je državna novinska agencija Bahtar, koja je u nadležnosti talibanskog Ministarstva za informisanje.

Prethodno je Misija Ujedinjenih nacija u Afganistanu saopštila da je poginulo ili povrijeđeno više od stotinu ljudi.

"Veoma smo zabrinuti zbog podataka o velikom broju stradalih u napadu na Sajudabad Šija džamiju u provinciji Kunduz. Prve informacije kojima raspolažemo ukazuju da je više od sto ljudi poginulo ili ranjeno u napadu bombaša samoubice", objavila je Misija na društvenoj mreži Twitter.

Eksplozija se dogodila, pošto je posljednjih nedjelja izvršeno nekoliko napada, uključujući i jedan u džamiji u Kabulu, a za pojedine su odgovornost preuzeli militanti Islamske države.

Kako ukazuje agencija Reuters, napadi predstavljaju ozbiljne bezbjednosne izazove za talibane, koji su u augustu preuzeli kontrolu nad Afganistanom, i od tada sproveli nekoliko akcija protiv ćelija Islamske države u Kabulu.

XS
SM
MD
LG