Linkovi

Talibani: Ćelija Islamske države uništena malo nakon eksplozije u Kabulu


Oklopna vozila sa oznakama Talibana parkirana ispred napuštenog američkog vojnog kampa na aerodromu u Kabulu, 14. septembra 2021.
Oklopna vozila sa oznakama Talibana parkirana ispred napuštenog američkog vojnog kampa na aerodromu u Kabulu, 14. septembra 2021.

Vladine snage Talibana uništile su kasno u nedjelju ćeliju Islamske države (IS, ISIS) na sjeveru Kabula, rekao je portparol tog pokreta, nakon što je u eksploziji ispred džamije u glavnom gradu Afganistana poginulo i ranjeno nekoliko civila.

Nije bilo potvrde da je operacija direktno povezana sa eksplozijom u nedjelju, koja se pokazala kao najozbiljniji napad u afganistanskoj prijestolnici od povlačenja američkih snaga krajem avgusta.

Lokalni ogranak Islamske države, poznat kao ISIS-Korasan, ili ISIS-K, već je tvrdio da je izveo napade na talibanske ciljeve i ostaje nepomirljiv prema pokretu koji je u avgustu u Kabulu izvojevao pobjedu protiv vlade koju je podržavao Zapad.

Portparol Talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da je specijalna jedinica Talibana izvela operaciju protiv elemenata ISIS u 17. okrugu Kabula, na sjeveru grada kasno u nedjelju.

"Baza ISIS-a potpuno je uništena i svi pripadnici ISIS-a unutra su ubijeni kao rezultat ovog odlučnog i uspješnog napada", rekao je on u izjavi na Tvitteru rano u ponedjeljak.

Ranije su lokalni mediji izvijestili o teškim sukobima na tom području, a kontaktirani stanovnici potvrdili su da su čuli eksplozije i pucnjavu tokom noći.

Talibani, koji se takođe bore protiv ostataka snaga lojalnih Ahmadu Masudu, opozicionom lideru iz regije Panšir sjeverno od Kabula, rekli su da imaju gotovo potpunu kontrolu nad zemljom.

Ali nasilje u nedjelju i niz manjih incidenata posljednjih dana u oblastima uključujući Nangarhar na granici sa Pakistanom i Parvan sjeverno od Kabula, pokazali su da bezbjednosne prijetnje nisu nestale.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u istočnom gradu Džalalabadu, kao i za samoubilački napad u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i više afganistanskih civila koji su se nagurali ispred kapija aerodroma u Kabulu, očajnički želeći da osiguraju mjesta na evakuacionim letovima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG