Linkovi

Koalicijske snage u Afganistanu u ofenzivi protiv talibana


U južnom Afganistanu u tijeku je velika ofenziva kojom se želi uništiti talibanska utočišta. Ofenziva, u kojoj sudjeluje desetak tisuća afganistanskih i koalicijskih vojnika, dolazi nakon više mjeseci najžešćih talibanskih napada od kada su zbačeni s vlasti krajem 2001. godine.

U operaciji nazvanoj Planinski napad sudjeluju američki, britanski, kanadski i afganistanski vojnici. Cilj ofenzive je stisnuti talibane u četiri južne pokrajine. Radi se o najvećim operacijama protiv talibana od zbacivanje bivšeg režima krajem 2001. godine. Posljednjih nekoliko mjeseci talibanski militanti intenzivirali su napade na koalicijske i afganistanske vojnike, naročito na jugu zemlje. Krajem svibnja, ekstremisti su vodili bitke u okrugu nedaleko od Kandahara zbog čega su stotine ljudi bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Militanti su, čak, nakratko preuzeli kontrolu nad nekim udaljenim okružnim centrima. Promatrači primjećuju da talibani sve više kopiraju taktiku iračkih pobunjenika izvodeći samoubilačke napade i postavljajući bombe uz cestovne pravce. Peter Bergen, autor i stručnjak za terorizam pri Zakladi Nova Amerika, kaže da militanti ostvaruju određene uspjehe s takvom taktikom.

"Po svim kriterijma oni su sada više od neugodnosti. U protekloj godini dana u Afganistanu je poginulo više američkih vojnika nego u bilo kojoj godini nakon 2001. Oni izvode velike samoubilačke napade u kojima stradava dosta ljudi. Oni pokušavaju učiniti jug Afganistana područjem u koje stranci neće zalaziti. U tome su uspješni."

Glasnogovornici koalicijskih snaga u Afganistanu kažu da intenziviranje talibanskog nasilja nije iznenađujuće zato što ekstremisti reagiraju na jačanje afganistanske nacionalne vojske. Prema njihovim riječima, afganistanska vojska sada je u mogućnosti probiti se u ranije nedostupna područja Afganistana i vršiti pritisak na militante. Glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva, general Mark Kimmitt, izražava zadovoljstvo afganistanskom vojskom.

"Radi se o mladoj vojsci, ali oni imaju dugu vojnu tradiciju iz ratova protiv Sovjeta i talibana. I dalje smo uvjereni da se afganistanske snage dobro razvijaju dok radimo na njihovom usavršavanju i jačanju."

Vojni glasnogovornik Brad Cooper smatra da je talibanska taktika izvođenja samoubilačkih bombaških napada i postavljanja bombi, u stvari, znak njihove slabosti.

"Oni djeluju na površinski malim područjima. Pojačana uporaba eksplozivnih naprava za njih je lak način vođenja rata. To predstavlja problem za nas, ali ni na koji način nema učinka na afganistansku nacionalnu vladu niti će polučiti uspjeh protiv američkih i koalicijskih snaga."

Intenziviranje talibanskih napada dolazi u trenucima kad američke snage predaju operacije na jugu Afganistana u nadležnost NATO saveza. NATO je u Afganistanu razmjestio gotovo deset tisuća vojnika, a očekuje se da će, do kraja tranzicije, njihov broj narasti na više od 30 tisuća. Istodobno, američke snage će se smanjiti za tri tisuće vojnika. Vojni glasnogovornici su uvjereni da će NATO snage biti podjednako učinkovite kao i američki vojnici. No Dennis Kux, stručnjak za Afganistan pri Centru Woodrow Willson u Washingtonu vjeruje da povlačenje američkih vojnika predstavlja pogrešku.

"Premda u Afganistanu postoji stvarna međunarodna vojna sila, Amerikanci su ti koji se smatraju ključnim elementom. Povlačenje američkih vojnika, makar i tri od 20 tisuća, smatra se signalom gubljenja američkog interesa i to dovodi do intenziviranja sukoba."

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai suočava se s drugim problemima pored talibana. Prošlomjesečna pobuna u Kabulu, do koje je došlo zbog prometne nesreće koju su izazvali američki vojnici, predstavlja znak nezadovoljstva. Peter Bergen, vjeruje da su mnogi Afganistanci nezadovoljni sporim tempom obnove i dotoka strane pomoći.

"Vjerujem da najveći dugoročni problem afganistanske vlade nisu talibani, već nezadovoljstvo među Afganistancima koji osjećaju da od međunarodne zajednice i afganistanske vlade ne dobijaju ono što su mislili da će dobiti kao što su struja, voda, ceste i slično."

Dokazi o nezadovoljstvu bili su vidljivi i u napadu i paljenju ureda međunarodne humanitarne organizacije, CARE, krajem svibnja. U međuvremenu, napadi na jugu Afganistana se nastavljaju, a nastavlja se i koalicijska ofenziva protiv talibana.

XS
SM
MD
LG