Linkovi

Bijela kuća odgovara na kritike u vezi s praćenjem međunarodnih bankovnih transakcija


Bijela kuća je počela odgovarati na kritike u svezi vladina programa kojim su – kako se pokazalo – nadgledani privatni bankovni računi u nizu američkih i stranih banaka.

Ministar financija John Snow potvrdio je jučer da ovakav program postoji od rujna 2001. godine, te da mu je cilj blokirati financijske kanale koji pomažu aktivnost terorističkih mreža. Uz Ministarstvo financija u projektu je sudjelovala i CIA.

Tri američka dnevnika jučer su izvijestila o postojanju ovog programa koji je iniciran nakon što je američka vlada bankovne dokumente nabavila od financijskog konzorcija SWIFT, sa sjedištem u Belgiji. Ova ustanova dnevno pošalje i prima milijune financijskih dokumenata iz više tisuća svjetskih banaka diljem svijeta.

Istraga američkog Ministarstva financija je bila koncentrirana na slanje novca iz i u Sjedinjene Države.

Dnevnik New York Times je izvijestio da i u vladi predsjednika Busha postoje dužnosnici koji su iskazali zabrinutost glede legalnosti ovakvog nadzora. Nakon izvjesnog vremena, obim nadzora je bio prilično sužen – javlja newyorški dnevnik.

Član Zastupničkog doma, demokrat Ed Markey, bio je jedan od prvih političara koji su izrazili duboku zabrinutost zbog ovakve aktivnosti Bijele kuće, rekavši da će valjda trebati opravdati svoje postupke pred sudom.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je da je traženje ovakvih informacija od strane savezne vlade – kada je u pitanju nacionalna sigurnost – 'standardna praksa' koju je Kongres odobrio početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Uredništva New York Timesa i Los Angeles Timesa priopćila su da ih je savezna vlada zamolila da ne objavljuju izvješća o postojanju ovog programa, iz razloga nacionalne sigurnosti. No, oba dnevnika navode da su vijest objavili zbog toga što je to u interesu javnosti.

Bijela kuća i Ministarstvo financija kritizirali su novinsko objavljivanje ovakvih informacija. Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da odavanje načina na koji se vlada suprotstavlja terorizmu otežava napore da se spriječe buduće terorističke akcije.

XS
SM
MD
LG