Linkovi

Bush: 11. rujna bio je trenutak preokreta u američkoj povijesti


Danas je u Washingtonu predsjednik Bush održao važan govor o borbi protiv terorizma i to u trenutku kada američka javnost sve manje podržava njegovu politiku u Iraku. “11. rujna bio je trenutak preokreta u američkoj povijesti…nakon toga zlo se pojavilo na drugim mjestima…u Madridu, Londonu, Casablanci, Baliju…neki to zlo zovu islamski radikalizam, neki islamski fašizam…kako god ga zvali to je izvrnuta verzija islama… teroroisti su zlo, ali nisu luđaci…I mi odgovaramo na globalni strah…” - rekao je u vanrednom govoru o ratu protiv terorizma američki predsjednik Bush. “Islamski teroristi žele da se mi uplašimo i povučemo, kao u Bejrutu 1983, ili u Mogadishu 1993. godine” rekao je američki predsjednik i dodao da su u tome teroristi bili privremeno uspješni u Afganistanu, te sada to pokušavaju u Iraku.

“Teroristi smatraju Irak središnjom bojišnicom protiv čovječnosti…a, za nas je Irak središnja bojišnica u borbi protiv terorizma. Teroristi su fanatici i trebamo se boriti protiv njih…To su slični fanatici kao što su bili Hitler, Staljin ili Pol Pot i mi ih moramo zaustaviti prije nego se njihovi zločini umnože. Islamski militanti povezani su s dijelovima arapskih medija koje koriste za širenje mržnje protiv Amerikanaca koji, opet, štite muslimane u Afganistanu, Bosni, na Kosovu, u Iraku. Mi nismo bili u Iraku 11.rujna 2001., ali al-Qaida nas je ionako napala” – rekao je predsjednik Bush te najavio još žešću borbu protiv terorista: “ Protiv takvog neprijatelja samo je jedna taktika: ne prihvatiti ništa manje od potpune pobjede”

Predsjednik Bush je usporedio islamski radikalizam s komunizmom te je rekao teroristi: ”… nisu samo neprijatelji Amerike i Iraka nego i neprijatelji islama i čovječnosti…, a kao i komunisti i islamiski radikali ne žele da ljudi žive u slobodi…” - rekao je predsjednik Bush. “Mi organiziramo našu vladu za borbu protiv takvog neprijatelja i spriječili smo najmanje deset al-Qaidinih napada diljem svijeta…zaustavili smo pet al-Qaidinih napada na tlu Sjedinjenih Država…zaustavili mnoge pošiljke oružja…stalni pritisak i snažni partneri su ono što trebamo u toj borbi, ali i teroristi imaju saveznike” – istaknuo je George Bush: “ Sirija i Iran su dugo saveznici terorista i Sjedinjene Države ne prave razliku između onih koji izvode napade i onih koji ih prikrivaju…”

Predsjednik Bush je naglasio kako civilizirani svijet mora držati te režime odgovornim te je naglasio kako je cilj poraziti teroriste i njihove saveznike. Pozivajući muslimane da se sami odupru radikalizmu i terorizmu predsjednik Bush je izjavio da će: “…ovo vrijeme u povijesti biti upamćeno kao veliki izazov…ne znamo cijenu naše borbe, ali znamo da je obrana slobode vrijedna nase žrtve i znamo da će sloboda još jednom pobijediti…” – rekao je na kraju svog govora predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG