Linkovi

Hagel: 'Predsjednikov posjet Europi - prilika za jačanje savezništva' (16/2/05) - 2005-02-15


Predsjednik George Bush za nekoliko dana putuje u Europu. Ovu važnu turneju američkog predsjednika komentira republikanski senator Chuck Hagel, član senatoskog Odbora za međunarodne odnose.

Glas Amerike: Je li cilj posjeta Europi popraviti odnose koji su bili zategnuti zbog rata u Iraku, ili će predsjednik predstaviti potpuno novu koncepciju odnosa sa europskim saveznicima?

Chuck Hagel: Mislim da je predsjednikov put nastavak naših napora da se ojačaju savezi kojima je Amerika član, da se ojačaju prijateljstva, ali i da se govori o izazovima koji su pred nama. Put je i prilika za predstavljanje nove koncepcije odnosa, u suradnji i partnerstvu s našim prijateljima i saveznicima.

Glas Amerike: No, još uvijek postoje razlike između Amerike i Europe. Europljani se protive vojnoj akciji protiv Irana. Europa se također zalaže za ukidanje embarga na prodaju oružja Kini – čemu se Amerika protivi. Očekujete li nove probleme na relaciji Amerika-Europa? Što će se dogoditi, recimo, ako Washington odluči da u odnosima s Iranom diplomatska sredstva ne uspiju, te se okrene vojnoj opciji?

Chuck Hagel: Problemi vezani uz Iran, kao i odnosi s Kinom, predstavljaju niz zajedničkih izazova za Ameriku i Europu.

Situacija s Iranom predstavlja vrlo ozbiljan izazov za Srednji istok, za Sjedinjene Države i naše saveznike. Mislim da će svi naši saveznici surađivati s nama, kako bi se formulirala zdravorazumska politika, koja će na kraju biti od koristi svima. U vezi Irana, vojnu opciju Sjedinjene Države nisu predlagale. Mislim da je Sjedinjene Države niti neće predložiti. Kao i uvijek, vojna je opcija posljednja opcija. No, kada je u pitanju Iran, pred nama je dug put. To je složena situacija. To je opasna situacija, koja ima regionalne implikacije. U rješavanju tih problema moramo surađivati s našim saveznicima i prijateljima.

Kina predstavlja drugačiji izazov. To je velika zemlja koja postaje velesila – ekonomska u svakom slučaju, a vjerojatno i vojna. Mislim da bi mudra odluka bila – surađivati s Kinezima te na taj način pokušati utjecati na njih, na područjima gdje je to moguće. Treba prihvatiti činjenicu da će oni imati sferu svog utjecaja, kao što je imaju i sada, koja će biti znatna. No, to ne bi trebalo postaviti Sjedinjene Države i Kinu na put sukoba, niti bi Amerika i Kina trebale neizbježno postati rivali ili neprijatelji.

Glas Amerike: Što će predsjednik Bush reći gospodinu Putinu, na summitu u Bratislavi?

Chuck Hagel: Vjerujem da će se razgovarati o pitanjima regionalnog značaja koja su od obostrana interesa za Ruse i za Sjedinjene Države. U svakom slučaju – Srednji istok, i aktivnosti vezane uz diplomaciju putem takozvanog “kvarteta” koji nastoji dovesti do mira između Izraela i Palestinaca, kako bi postojale dvije države koje žive u miru. Vjerujem da će predsjednika Busha zanimati da čuje od predsjednika Putina što se događa u Rusiji. Je li došlo do ozbiljnog nazadovanja kada je u pitanju demokratski razvoj i prava građana? Na dnevnom redu dvojice predsjednika bit će u svakom slučaju i pitanja vezana za borbu protiv terorizma. Vjerojatno će se razgovarati i o oružju masovnog uništavanja, kao i o nekim drugim pitanjima.

Glas Amerike: Na nedavnom skupu u Minhenu, njemački minister obrane Peter Struck predložio je korijenitu reformu NATO saveza. Mislite li da će Europa, na kraju, pokušati ostvariti drugačiji status u okviru NATO saveza?

Chuck Hagel: NATO je drugačiji savez nego što je to bio prije deset godina. U svakom slučaju, promijenio se od 1949., kada je osnovan. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što NATO danas ima 26 članica. Doći će do transformacija i prilagodbi, djelom i zato da bi se uhvatili u koštac s izazovima 21. stoljeća, a djelom i zato da se prilagodimo proširenom članstvu od 26 država. Kao i svaka institucija, i NATO će se trebati transformirati. No, sama ta činjenica ne znači da NATO danas nije relevantan, da ne može odigrati ulogu središnje organizacije trans-atlantskog saveza. Mislim da tako misli većina članica NATO saveza - ne samo zemlje koje su postale članice nedavno, već to još uvijek misle i neke zemlje koje su bile među osnivačima NATO saveza. Mislim da je NATO savez i dalje temeljna organizacija koja zadovoljava trans-atlantske interese, i naših prijatelja u Europi kao i Kanade.

XS
SM
MD
LG