Linkovi

Europa predlaže mjere koje bi ojačale trans-atlantsku suradnju


Suradnja Europske Unije i Sjedinjenih Država mora ojačati - osnova je europskih prijedloga za summit EU – SAD idućeg mjeseca u Washingtonu.

Predstavnici EU doći će na redovni summit Unija – SAD u Washingtonu, 20. idućeg mjeseca, s paketom konkretnih prijedloga kako ojačati partnerstvo objau strana Atlantika i otvoriti tržišne tokove otežavane različitom regulativom i praksama.

Sa preko 600 milijardi eura godišnje vrijednom razmjenom roba i usluga dvije najsnažnije ekonomije svijeta imaju sve razloge potruditi se ukloniti prepreke. "Naša je sadašnja suradnja dobra ali smo odlučni unijeti novu energiju u ove veze kako bismo iskoristili njihove pune potencijale" - objasnila je povjerenica za vanjskopolitičke odnose europske Komisije Benita Ferrero–Waldner prijedloge Komisije.

Uklanjanje carinskih barijera, suradnja u ekonomskim aktivnostima van aranžmana WTO-a, Svjetske trgovinske organizacije, harmonizacija praksi poput računovodstvenih – europske tvrtke u Americi i obratno imaju problema s veoma razlilitim načinima vođenja poslovnih knjiga – snažnija suradnja u istraživanjima i inovacijama pogotovo u oblastima nanotehnolgije, satelitske navigacije ili elektronskih komunikacija neke su od predloženih mjera.

Prijedlozi za boljom suradnjom pokrivaju zaštitu intelektualnog vlasništva, usluge, tržište investicija, javne natječaje, spriječavanje stvaranja i funkcioniranja poslovnih kartela, povezanost trgovine i sigurnosti rezultat su širokog procesa konzultacija i u SAD i u EU između poslovnih ljudi, tvrtki i privrednih grana, organizacija za zaštitu potrošača, različitih interesnih skupina i pojedinaca.

Predstavnici EU će od SAD zatražiti ukidanje viza za ulazak u SAD za sve građane Unije – ova je mjera još na snazi za glavninu novih i jednu staru Unijinu članicu, Grčku.

Što se samoga summita tiče, Europljani očekuju da bi mogao proizvesti novu, osuvremenjenu transatlantsku deklaraciju o zajedničkim vrijednostima, potom stvoriti forum za razmatranje obostranih makroekonomskih interesa te dati nove elemente ojačanoj suradnji kao i tješnjim povezivanjem Europskog parlamenta i američkog Kongresa učiniti prve korake prema transatlanstkoj skupštini.

Ideje iznesene na summitu razrađivati će se i finalizirati projedlozima konkretnih projekata do novog summita.

XS
SM
MD
LG