Linkovi

Sve više članica NATO-a želi sudjelovati u obuci iračkih snaga (10/2/05) - 2005-02-10


Američki dužnosnici su priopćili da sve više članica NATO saveza nudi sudjelovanje u programu za obuku iračkih snaga sigurnosti. Administracija predsjednika Busha pojačala je pritisak na NATO da pomogne u obuci Iračana nakon prošlomjesečnih izbora. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld koji se nalazi na sastanku NATO saveza u Nici, u Francuskoj, izjavio je da bi saveznici trebali sad više pomoći dok se Irak priprema na formiranje demokratskih institucija.

Nakon prvih susreta s ministrima obrane zemalja članica NATO-a, Donald Rumsfeld je izjavio da vidi znakove veće suradnje glede Iraka i to od zemalja koje su se suprotstavljale ratu i odbijale sudjelovati u programu obuke iračkih sigurnosnih snaga. Iako je gospodin Rumsfeld rekao da su neke zemlje spremnije pomoći u Iraku sad nakon izbora, nije ih imenovao. Pozvao je na oprezan pristup i rekao da će vrijeme pokazati što se može očekivati.

Međutim, ministar obrane Rumsfeld izrazio je uvjerenje da će i zemlje koje nisu bile spremne izravno se angažirati u Iraku pronaći način da pomognu: "Mislim da su te zemlje shvatile kako se Irak nalazi na putu na kojem ima vrlo dobre izglede da uspije ostvariti miran zastupnički sustav koji je prikladan za oslobođeni narod. I ja vjerujem da druge zemlje sve više žele u tome sudjelovati."

Nakon niza bilateralnih razgovora jučer, ministri NATO-a započeli su navečer i skupne susrete koji se nastavljaju i danas. Sjedinjene Države žele da se raspravlja o nekoliko pitanja, uključujući i problem koji su stvorile Španjolska i neke druge zemlje kad su odbile dopustiti svojim vojnicima u okviru NATO saveza da sudjeluju u operacijama kojima se njihove zemlje protive – od kojih je jedna i vojna obuka u Iraku – iako su takve operacije odobrili čelnici članica saveza.

Ministri NATO-a također će se susresti s ruskim ministrom obrane s kojim će razgovarati o globalnom ratu protiv terorizma i drugim pitanjima.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld najavio je da će se susresti s njemačkim, talijanskim, francuskim i britanskim ministrima kako bi razgovarali o borbi proti trgovine droga u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG